11 Aug 2023, 15:08
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców - producentów makaronu, dotyczące chęci współpracy z Agencją w zakresie świadczenia kompleksowej usługi utrzymywania rezerwy strategicznej makaronu, w magazynie będącym w dyspozycji Przedsiębiorcy.
Przedmiotem utrzymywania będzie makaron świderki, tj. produkt otrzymany z surowców przemiału ziarna pszenicy i wody, z dodatkiem lub bez dodatku jaj i innych składników, odpowiednio uformowany i wysuszony, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji.
Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa utrzymywać będzie makaron stanowiący jego własność, zapewniając stałą gotowość jego sprzedaży, warunki magazynowania zgodnie z obowiązującymi przepisami gwarantując odpowiednią jakość utrzymywanego makaronu, a także wymagany przez Agencję poziom ilościowy.
Przedsiębiorca za wykonaną kompleksową usługę utrzymywania makaronu otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według ustalonej w trakcie postępowania zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (plus VAT), obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.
Dopuszcza się możliwość utrzymywania makaronu w opakowaniach innych niż opakowania jednostkowe (np. worki 25 kg, 50 kg, itp.) pod warunkiem wydania makaronu na żądanie Agencji w opakowaniach jednostkowych o masie netto od 300 g do 5000 g.
Na wezwanie Agencji Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać na rzecz Agencji utrzymywany makaron, w ilości oraz w terminie wskazanym przez Agencję, w ustalonej w wyniku przetargu cenie.
Przedsiębiorca świadczący na rzecz Agencji usługę utrzymywania rezerwy strategicznej makaronu powinien zapewnić w szczególności:
Wybór Przedsiębiorców, z którymi Agencja zawrze umowy w przedmiocie zamówienia, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.
Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z „ Warunkami przetargu” do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, iż nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:
Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie: wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.
Powołany w Agencji Tandem Zakupowy dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w „Warunkach przetargu” i nie podlegają odrzuceniu.
Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w „Warunkach przetargu” oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w „Warunkach przetargu”, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.
Tandem Zakupowy prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub formie pisemnej oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.
Negocjacje prowadzone będą w zakresie:
Tandem Zakupowy dokona wyboru najkorzystniejszych ofert, według kryteriów określonych w „Warunkach przetargu”.
Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Okres świadczenia usługi utrzymywania makaronu będzie wynosił 3 lata.
Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy w formie określonej w „Warunkach przetargu”.
W związku z powyższym, istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania zaświadczenia o szkoleniu – jeżeli Przedsiębiorca nie posiada Pełnomocnika ds. Ochrony Informacji Niejawnych - można złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia w zakresie przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletyn Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne:
Informacje niejawne - Biuletyn Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych (bip.rars.gov.pl)
Zainteresowani Przedsiębiorcy, powinni w terminie do 25 sierpnia 2023 r. złożyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ul. Grzybowska 45, 00-844 Warszawa, lub na adres e-mail: sek_bz@rars.gov.pl wypełniony formularz (zgłoszenie) wg załączonego wzoru.
Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w: Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w Warszawie, ul. Grzybowska 45, tel. 22 36 09 141 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: izabela.porzelska-pyrowicz@rars.gov.pl.
Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania » Rezerwy żywnościowe » Dla przedsiębiorcy » Zasady udzielania zamówień
http://www.rars.gov.pl/nasze-zadania/rezerwy-zywnosciowe/przedsiebiorcy#zasady
Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.
Załącznik nr 1 - zgłoszenie udziału w postępowaniu przetargowym (rozmiar 27.85 kB)