23 Apr 2024, 10:17
Przedmiotem zamówienia będzie:
Dania gotowe są to produkty sporządzone z mięsa z ewentualnym dodatkiem warzyw i produktów mącznych, w zalewie z przyprawami aromatyczno-smakowymi, utrwalone przez sterylizację, w opakowaniach hermetycznie zamkniętych, których termin minimalnej trwałości jest nie krótszy niż 12 miesięcy, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, w tym:
O zawartości mięsa nie mniej niż 35% i zawartości tłuszczu nie więcej niż 15% w stosunku do deklarowanej masy netto produktu;
O zawartości mięsa nie mniej niż 40%, zawartości galarety lub soku mięsnego nie więcej niż 35% i zawartości tłuszczu nie więcej niż 22% w stosunku do deklarowanej masy netto produktu;
O zawartości fasoli nie mniej niż 45%, zawartości tłuszczu nie więcej niż 18% oraz zawartości składników mięsnych, w zależności od rodzaju produktu, nie mniej niż: mięsa 13%, kiełbasy 7% lub boczku 8% w stosunku do deklarowanej masy netto produktu;
Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa przejmie dania gotowe stanowiące rezerwy strategiczne od dotychczasowego Przechowawcy wskazanego przez Agencję, w terminie określonym w Warunkach przetargu (termin obowiązywania umów upływa we wrześniu 2024 r.) oraz świadczyć będzie usługę przechowania dań gotowych obejmującą ich magazynowanie oraz wymianę na warunkach określonych w umowie.
Wymiana polegać będzie na zastępowaniu w miejscu przechowywania rezerwy dań gotowych, daniami gotowymi tożsamymi rodzajowo i gatunkowo wyprodukowanymi przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy do upływu okresu minimalnej trwałości dań gotowych (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50 % tego okresu, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed terminem wygaśnięcia umowy, do upływu terminu minimalnej trwałości dań powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu przechowywania.
Przedsiębiorca za wykonaną kompleksową usługę przechowania dań gotowych, otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (bez VAT), obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.
Przedsiębiorca, który będzie świadczyć usługę przechowywania dań gotowych, powinien zapewnić w szczególności:
Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa, ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość, ochronę oraz nienaruszalność przechowywanych dań gotowych. Dania gotowe stanowiące rezerwy strategiczne pozostają do wyłącznej dyspozycji Agencji.
Wybór Przedsiębiorców, z którymi Agencja zawrze umowy w przedmiocie zamówienia, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.
Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu
do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, że nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:
Warunkiem przystąpienia do postępowania będzie wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.
Powołany w Agencji Tandem Zakupowy dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w „Warunkach przetargu” i nie podlegają odrzuceniu.
Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach przetargu oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.
Tandem prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie pisemnej, a także w uzasadnionych przypadkach na prośbę kontrahenta, Agencja może dopuścić przeprowadzenie negocjacji za pośrednictwem środka komunikacji elektronicznej MS TEAMS oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.
Tandem Zakupowy dokona wyboru najkorzystniejszych ofert, według kryteriów określonych w warunkach przetargu.
Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Okres świadczenia usługi przechowania dań gotowych będzie wynosił 4 lata.
Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy w formie określonej w warunkach przetargu.
Postępowania prowadzone będą z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych.
W związku z powyższym istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletyn Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne, kierując zapytanie do Pełnomocnika Prezesa ds. Ochrony Informacji Niejawnych w RARS bądź pod adresem e-mail: szkolenia.oin@rars.gov.pl
Bez szkolenia z zakresu ochrony informacji niejawnych Przedsiębiorcy nie mogą złożyć oferty.
Zainteresowani Przedsiębiorcy, powinni w terminie do dnia 8 maja 2024 r. do godziny 15:30 złożyć w:
z dopiskiem Biuro Zakupów lub przesłać drogą elektroniczną na adres: kancelaria@rars.gov.pl oraz DW adam.kwiatkowski@rars.gov.pl wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru.
Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w: Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w Warszawie, ul. Grzybowska 45, tel. 22 36 09 276 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: adam.kwiatkowski@rars.gov.pl
Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania » Rezerwy żywnościowe » Dla przedsiębiorcy » Zasady udzielania zamówień
Zgłoszenie udziału w postępowaniu przetargowym w wersji elektronicznej można pobrać ze strony internetowej https://bip.rars.gov.pl/ w zakładce Aktualności/ Ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych
Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.
Załącznik 1 – Zgłoszenie chęci udziału w postępowaniu przetargowym (rozmiar 41.65 kB)
Załącznik 2 – Klauzula informacyjna RODO (rozmiar 18.07 kB)