[Archiwum] Całodzienne indywidualne racje żywnościowe i akcesoria dodatkowe

24 Sep 2024, 11:25

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców - Producentów całodziennych racji żywnościowych, dotyczące chęci współpracy z Agencja w zakresie sprzedaży całodziennych indywidualnych racji żywnościowych i akcesoriów dodatkowych oraz świadczenie usługi ich przechowania obejmującej magazynowanie oraz wymianę na warunkach określonych w umowie.

Przedmiot zamówienia

Przedmiotem zamówienia będzie:

  • sprzedaż na rzecz Agencji całodziennych indywidualnych racji żywnościowych, składających się z trzech posiłków i akcesoriów dodatkowych, zwanych dalej „racjami żywnościowymi”, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji;

Indywidualna racja żywnościowa przeznaczona będzie do żywienia osoby wykonującej zadania w warunkach polowych i w sytuacji kryzysowej. Indywidualna racja żywnościowa to zestaw produktów spożywczych i akcesoriów dodatkowych umieszczonych we wspólnym opakowaniu, stanowiącym całodzienne wyżywienia dla jednej osoby. Wartość energetyczna indywidualnej racji żywnościowej  w przedziale  2500-4000 kcal - ostateczny przedział energetyczny zostanie ustalany na późniejszym etapie postępowania ,po przeprowadzonym rozeznaniu rynku;

  • świadczenie kompleksowej usługi ich przechowania obejmującej magazynowanie oraz wymianę, na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2023 r. poz. 294,
    z późn.zm.) w magazynie będącym w dyspozycji przechowawcy.

Wymiana polegać będzie na zastępowaniu, w miejscu przechowania rezerwy racji żywnościowych, racjami żywnościowymi wyprodukowanymi przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy, do upływu okresu minimalnej trwałości (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50% tego okresu, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy powinno pozostać nie mniej niż 60 % okresu minimalnej trwałości. Okres minimalnej trwałości racji żywnościowej- nie krótszy niż 24 miesiące.

Przedsiębiorca za wykonaną usługę przechowywania racji żywnościowych otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w złotych za sztukę za miesiąc (bez VAT) obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.

Zryczałtowana stawka za usługę przechowania obejmuje wykonanie wszystkich czynności wynikających z umowy przechowania, w szczególności: przeładunków (czynności przyjęcia, wydania, przemieszczenia), czynności związanych z wydaniem rezerwy przechowawcy przejmującemu rezerwę, utrzymania odpowiedniej jakości i warunków przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami, badań jakościowych, ochrony magazynu, poddania się kontroli, prowadzenia dokumentacji, inwentaryzacji, poniesienia kosztów certyfikowanych palet euro przeznaczonych do składowania i transportu.

Wymagania dla Przedsiębiorców

Przedsiębiorca, który dokona na rzecz Agencji sprzedaży racji żywnościowych i świadczyć będzie usługę ich przechowywania, powinien zapewnić w szczególności:

  1. wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy sprzedaży i przechowania;
  2. sprzedaż racji żywnościowych, spełniających wymagania Agencji, w terminie nie dłuższym niż 21 dni roboczych, licząc od pierwszego dnia obowiązywania umowy, z zastrzeżeniem, że dostawy muszą zostać zrealizowane do dnia 16 grudnia 2024;
  3. przechowywanie racji żywnościowych w magazynie własnym lub w magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny, zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach przetargu, spełniającym wymagania zgodnie z rozporządzeniem (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.4.2004 z późn. zm.);
  4. przechowywanie racji żywnościowych zgodnie z wymaganiami Agencji, obowiązującymi przepisami określającymi wymagania, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do każdej partii racji żywnościowych, ich identyfikację i kontrolę;
  5. posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania i przechowywania racji żywnościowych;
  6. wymianę przechowywanych racji żywnościowych, w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
  7. wymaganą jakość racji żywnościowych przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
  8. prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszelkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
  9. oznakowanie rezerw racji żywnościowych, w sposób widoczny i czytelny, zgodnie z wymaganiami umownymi;
  10. przestrzeganie przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 632) i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE o ochronie danych osobowych (Dz. U. L 119 z 4.5.2016);
  11. posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy w zakresie świadczenia usługi przechowania obejmującej wymianę zabezpieczeń należytego wykonania umowy, w tym gwarancji bankowej.

Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa sprzedaży i przechowania ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość, ochronę oraz nienaruszalność stanów przechowywanych  racji żywnościowych. Racje żywnościowe stanowiące rezerwę strategiczną pozostają do wyłącznej dyspozycji Agencji.

Zasady prowadzenia postępowania zakupowego

Wybór Przedsiębiorców nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego postępowania zakupowego.

I etap postępowania zakupowego

Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, że nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:

  • realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec, których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z niewykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy;
  • według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie produkcji albo przechowywania racji żywnościowych będącej przedmiotem postępowania.

Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.

Powołany w Agencji Tandem Zakupowy dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w warunkach przetargu i nie podlegają odrzuceniu.

II etap postępowania zakupowego

Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.

Tandem Zakupowy z Przedsiębiorcami spełniającymi wymagania określone w warunkach przetargu, prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie pisemnej oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.

Negocjacje prowadzone będą w zakresie:
  • ceny sprzedaży racji żywnościowych w złotych za sztukę (bez VAT);
  • stawki za usługę przechowania racji żywnościowych w złotych za sztukę za miesiąc (bez VAT).

Tandem Zakupowy dokona wyboru najkorzystniejszych ofert, według kryteriów określonych w warunkach przetargu.

Z wybranymi w wyniku postępowania Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Okres świadczenia usługi przechowania racji żywnościowych będzie wynosił 4 lata.

Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń należytego wykonania umowy, w formie określonej w warunkach przetargu.

Zaproszenia do udziału w postępowaniu wysłane zostaną do Przedsiębiorców, którzy posiadają ważne poświadczenie bezpieczeństwa lub upoważnienie do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz zaświadczenie o odbytym szkoleniu.

W związku z powyższym, istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.

Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 632 z późn.zm.).

Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.

W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych, o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.

Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne oraz pod nr tel. 22 36 09 114.

Wniosek o przeprowadzenie szkolenia należy przesłać na adres poczty elektronicznej szkolenia.oin@rars.gov.pl

Zainteresowani Przedsiębiorcy powinni w terminie do 27 września 2024 r. złożyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ul. Stawki 2B, 00-193 Warszawa lub na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru wraz kopią ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych  o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz kopię zaświadczenia o odbytym szkoleniu.

Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w:

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych
00-193 Warszawa
ul. Stawki 2b
tel. 22 36 09 360,  22 36 09 352, 22 36 09 367 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl

Ogólne warunki udziału w postępowaniach zakupowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania>Rezerwy żywnościowe>Dla przedsiębiorcy>Zasady udzielania zamówień.

Zgłoszenie udziału w postępowaniu, w wersji elektronicznej, można pobrać ze strony internetowej https://bip.rars.gov.pl w zakładce Aktualności/ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych

Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.

Załączniki w formacie Word

Załącznik nr 1 - Zgłoszenie chęci udziału w postępowaniu zakupowym 27.03 kB

Załącznik nr 2 – Klauzula informacyjna RODO 17.94 kB

Informacja o dokumencie Drukuj Na górę
Zamknij Wytworzył: Agnieszka Bogucka (24.09.2024)
Pierwsza publikacja: Weronika Prasał (24.09.2024)
Ostatnia publikacja: Weronika Prasał (24.09.2024)
Podmiot udostępniający informację: Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych