[Archiwum] Ogłoszenie o prowadzonym rozeznaniu rynku wśród Producentów dżemu owocowego w zakresie sprzedaży oraz świadczenia usługi jego przechowania i/lub usługi wymiany w Składnicy Agencji

25 Apr 2025, 10:08

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją”, prowadzi rozeznanie rynku wśród Przedsiębiorców – producentów dżemu owocowego, którzy są zainteresowani podjęciem współpracy z Agencją

Prowadzone rozeznanie rynku ma również na celu pozyskanie informacji, wśród Przedsiębiorców – Producentów z sektora przetwórstwa owocowo – warzywnego, w zakresie katalogu innych produktów owocowych utrwalonych termicznie, charakteryzujących się dłuższym okresem przydatności do spożycia, które podczas przechowywania nie wymagają warunków chłodniczych (np. marmolady, konfitury, powidła śliwkowe).

Zgłoszenie dotyczące woli współpracy z Agencją, w wersji elektronicznej, można pobrać ze strony internetowej https://bip.rars.gov.pl w zakładce Aktualności/ ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych.

Wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru wraz kopią ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz kopię zaświadczenia o odbytym szkoleniu, należy złożyć w terminie do 9 maja 2025 r. w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych, ul. Stawki 2b, 00-193 Warszawa lub przesłać na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl

I. Wymagania Agencji

  • Dżemy owocoweprodukty o odpowiednio zżelowanej konsystencji uzyskiwane przez gotowanie części jadalnych owoców świeżych, mrożonych lub pasteryzowanych, pulpy lub przecieru lub niezagęszczonej pulpy (nie mniej niż 350 g na 1 000 g wyrobu gotowego), cukrów i wody,  z ewentualnym dodatkiem odpowiednio kwasów spożywczych, preparatów pektynowych oraz innych dozwolonych dodatków, niskosłodzone, wysokosłodzone, pasteryzowane oraz pakowane w opakowania hermetycznie zamknięte. W przypadku dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki, owoców jarzębiny, owoców rokitnika, owoców dzikiej róży i pigwy zawartość pulpy/przecieru owocowego nie może być mniejsza niż 250 g na 1000 g wyrobu.
  • Świadczenie kompleksowej usługi przechowania dżemu, w magazynie własnym lub do którego Przedsiębiorca posiada tytuł prawny, obejmującej magazynowanie oraz wymianę na zasadach określonych w umowie oraz  w ustawie  z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r.,  poz. 1598 ze zm.).
  • Wymiana dżemu polegać będzie na cyklicznym zastępowaniu, w miejscu przechowywania, określonej ilości rezerwy strategicznej dżemu owocowego, dżemem o wymaganej jakości i ilości tak, aby w całym okresie obowiązywania umowy czas przechowywania (licząc od daty produkcji) nie był dłuższy niż 50% okresu minimalnej trwałości, określonego przez Przedsiębiorcę, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy – do upływu terminu minimalnej trwałości dżemu,  powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu minimalnej trwałości, licząc do daty produkcji. W przypadku rezerwy, której okres przechowywania jest dłuższy niż 12 miesięcy, aby w momencie wydysponowania rezerwa była przechowywana nie dłużej niż 5 miesięcy licząc od daty produkcji.

Za wykonaną kompleksową usługę przechowania dżemu, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (bez VAT) obejmującej wszelkie koszty wykonania umowy, w tym koszt dostarczenia dżemu do magazynu, koszt przeładunków (czynności przyjęcia, wydania, przemieszczenia), utrzymania odpowiedniej jakości i warunków przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami, badań jakościowych, czynności związanych z wymianą, koszt certyfikowanych palet Euro przeznaczonych do składowania i transportu dżemu, ochrony magazynu, poddania się kontroli, prowadzenia dokumentacji, inwentaryzacji oraz wszelkich czynności ciążących na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy przechowania;

lub/i

  • świadczenie usługi wymiany dżemu, przechowywanego w magazynie Składnicy Agencji (Składnica Agencji zostanie wskazana w warunkach postępowania), na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 1598 ze zm.)

Wymiana w Składnicy Agencji: polegać będzie na zastępowaniu określonej ilości dżemu, w Składnicy Agencji stanowiącej docelowe miejsce przechowywania (z częstotliwością  wynikającą z umowy, według określonego w niej harmonogramu), dżemem tożsamym rodzajowo wyprodukowanym przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy, do upływu okresu minimalnej trwałości dżemu, (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50% tego okresu. W przypadku, gdy okres minimalnej trwałości jest dłuższy niż 12 miesięcy, Przedsiębiorca dokonywać będzie wymiany, tak aby każdy dżem stanowiący rezerwę strategiczną był przechowywany nie dłużej niż 60% okresu minimalnej trwałości, licząc od daty produkcji. Ostatnia wymiana dżemu dokonana zostanie, tak aby dżem był przechowywany w Składnicy Agencji nie dłużej niż 5 miesięcy licząc od daty produkcji.

Za wykonaną kompleksową usługę wymiany dżemu, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji każdorazowo wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł za jedną tonę/wymianę (masa netto produktu) (plus podatek VAT) obejmującej m.in. dostarczenie dżemu do Składnicy Agencji, odebranie dżemu podlegającego wymianie - zgodnie z harmonogramem wymiany i zagospodarowanie nim po każdej wymianie we własnym zakresie, koszty badań jakościowych, koszty palet Euro przeznaczonych do składowania i transportu, wszelkie czynności ciążące na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy wymiany.

II. Wymagania dla Przedsiębiorców

  1. Wyprodukowanie dżemu owocowego spełniającego wymagania Agencji;
  2. Przechowywanie dżemu owocowego w magazynie własnym lub w magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (np. magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), zlokalizowanym na terytorium Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach przetargu, spełniającym wymagania zgodnie z rozporządzeniem (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.4.2004 z późn. zm.);
  3. Posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania i przechowywania dżemu;
  4. Przechowywanie rezerwy dżemu zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do dżemu, jego identyfikację i kontrolę;
  5. Wymianę rezerwy strategicznej dżemu owocowego w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
  6. Prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
  7. Zabezpieczenie magazynu, w którym przechowywana będzie rezerwa dżemu, zgodnie z postanowieniami umownymi;
  8. Warunkiem zawarcia umowy z Agencją jest wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy, w formie określonej w warunkach przetargu, np.: pieniężnej, gwarancji bankowej, oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji (art. 777  1 pkt 5 K.p.c.);
  9. Posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy zabezpieczeń należytego wykonania umowy;
  10. Szczegółowe zasady współpracy pomiędzy Stronami określa projekt umowy, który zostanie przesłany Przedsiębiorcy wraz z zaproszeniem do złożenia oferty, po spełnieniu wymogów o ochronie informacji niejawnych;
  11. Przestrzeganie przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 632 ze zm.) i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE o ochronie danych osobowych (Dz. U. L 119 z 4.5.2016);
  12. Agencja informuję, że do udziału w postępowaniu może nie zaprosić Przedsiębiorcy, który w wyniku dokonanej przez Agencję oceny został uznany za niewiarygodnego.

Przedsiębiorca, z którym zostanie zawarta umowa sprzedaży i przechowania ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość oraz nienaruszalność stanów przechowywanej rezerwy. Dżem owocowy stanowiący rezerwę strategiczną pozostaje do wyłącznej dyspozycji Agencji.

III. Informacje niejawne

Współpraca z Agencją prowadzona jest z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych. Przedsiębiorcy zainteresowani współpracą z Agencją, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” będą zobowiązani do podjęcia, z dostatecznym wyprzedzeniem, działań w zakresie uzyskania uprawnień związanych z dostępem do informacji niejawnych.

Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 632 z późn.zm.).

Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.

W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych, o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.

Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne oraz pod nr tel. 22 36 09 114.

Wniosek o przeprowadzenie szkolenia należy przesłać na adres poczty elektronicznej szkolenia.oin@rars.gov.pl

Zaproszenia do udziału w postępowaniu wysłane zostaną do Przedsiębiorców, którzy posiadają ważne poświadczenie bezpieczeństwa lub upoważnienie do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz zaświadczenie o odbytym szkoleniu.

IV. Inne postanowienia

Agencja zaprosi do udziału w postępowaniu Przedsiębiorców – Producentów, którzy przesłali „Zgłoszenie woli współpracy z Agencją” (Załącznik nr 1). Przedsiębiorcy, którzy zgłosili chęć udziału podjęcia współpracy z Agencją i spełnią określone warunki, otrzymają od Agencji zaproszenie do złożenia oferty (I etap postępowania). Do kolejnego etapu zostaną dopuszczeni Oferenci, gdy złożone przez nich oferty będą spełniać wymagania określone w warunkach postępowania. W II etapie prowadzone będą negocjacje cenowe, które mogą odbyć się w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie korespondencyjnej.

Kryterium wyboru oferty będzie najkorzystniejsza oferta cenowa, wg. algorytmu określonego w Warunkach przetargu.

Dodatkowe informacje o prowadzonym rozeznaniu rynku można uzyskać w:

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych
00-193 Warszawa
ul. Stawki 2b
składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl

Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania>Rezerwy żywnościowe>Dla przedsiębiorcy>Zasady udzielania zamówień.

Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.

Załączniki

Załącznik 1 – Zgłoszenie woli współpracy z Agencją PDF, 168.53 kB

Załącznik 2 – Klauzula informacyjna RODO PDF, 105.97 kB

Informacja o dokumencie Drukuj Na górę
Zamknij Wytworzył: Agnieszka Bogucka (24.04.2025)
Pierwsza publikacja: Gabriela Szymańska (24.04.2025)
Ostatnia publikacja: Jan Jałowczyk (25.04.2025)
Podmiot udostępniający informację: Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych