Ogłoszenie o prowadzonym rozeznaniu rynku - świadczenie usługi przechowania i/lub świadczenie usługi wymiany w Składnicy Agencji – dania gotowe

15 Sep 2025, 15:17

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku wśród Przedsiębiorców - Producentów dań gotowych, którzy są zainteresowani podjęciem współpracy z Agencją.

Zgłoszenie dotyczące woli współpracy z Agencją, w wersji elektronicznej, można pobrać
ze strony internetowej bip.rars.gov.pl w zakładce Aktualności / Ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych.

Wypełnione zgłoszenie według załączonego wzoru wraz kopią ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz kopię zaświadczenia o odbytym szkoleniu, należy złożyć w terminie
do 26.09.2025 r. w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych, ul. Stawki 2b, 00-193 Warszawa lub przesłać na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl

Przesłanie Zgłoszenia woli współpracy z Agencją nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Informacji zawartych w zgłoszeniu Przedsiębiorcy RARS nie będzie traktować jako oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. RARS wskazuje, że niniejsze ogłoszenie nie stanowi ogłoszenia o zamówieniu. Służy ono rozeznaniu rynku w celu ewentualnego wszczęcia postępowania zakupowego w przyszłości. Nie stanowi w żaden sposób zobowiązania do wszczęcia postępowania zakupowego, zaś Przedsiębiorcy nie przysługują wobec RARS żadne roszczenia z tytułu zgłoszenia chęci współpracy.

I. Wymagania Agencji

Dania gotowe – produkty sporządzone z mięsa, z ewentualnym dodatkiem warzyw i produktów mącznych, w zalewie z przyprawami aromatyczno – smakowymi, utrwalone przez sterylizację w opakowaniach hermetycznie zamkniętych, o okresie minimalnej trwałości nie krótszym niż 12 miesięcy, o parametrach jakościowych zgodnych z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz z wymaganiami Agencji, opakowane i oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, obejmujące następujący asortyment:

  • Klopsiki / pulpety – o zawartości mięsa nie mniej niż 35% i zawartości tłuszczu
    nie więcej niż 15% (w stosunku do deklarowanej masy netto produktu);
  • Gołąbki – o zawartości farszu nie mniej niż 24% i zawartości tłuszczu nie więcej
    niż 12% (w stosunku do deklarowanej masy netto produktu);
  • Mięso / mięsa w sosie - o zawartości mięsa nie mniej niż 40%, zawartości galarety lub soku mięsnego nie więcej niż 35% i zawartości tłuszczu nie więcej niż 22%
    (w stosunku do deklarowanej masy netto produktu);
  • Mięso w galarecie – o zawartości mięsa nie mniej niż 75%, zawartości galarety
    lub soku mięsnego nie więcej niż 15% i zawartości tłuszczu nie więcej niż 22%
    (w stosunku do deklarowanej masy netto produktu);
  • Fasola w sosie z dodatkiem mięsnym – o zawartości fasoli nie mniej niż 45%, zawartości tłuszczu nie więcej niż 18% i zawartości składników mięsnych w zależności od rodzaju produktu, nie mniej niż: mięsa 13%, kiełbasy 7%, boczku 8% (w stosunku do deklarowanej masy netto produktu);
  • Flaki – o zawartości flaków nie mniej niż 40% (w stosunku do deklarowanej masy netto produktu).

Wariant A

Świadczenie kompleksowej usługi przechowania dań gotowych w magazynie własnym lub do którego Przedsiębiorca posiada tytuł prawny, obejmującej magazynowanie
oraz wymianę na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r.
o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 1598 ze zm.).

Wymiana polegać będzie na cyklicznym zastępowaniu, w miejscu przechowania określonej ilości rezerwy strategicznej dań gotowych, daniami gotowymi tożsamymi rodzajowo i gatunkowo, wyprodukowanymi przez Producenta, w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy, do upływu okresu minimalnej trwałości
dań gotowych (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50% tego okresu, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu minimalnej trwałości. W przypadku, gdy okres minimalnej trwałości dania gotowego jest dłuższy niż 36 miesięcy, Przedsiębiorca dokonywać będzie wymianę, tak aby każde danie gotowe stanowiące rezerwę strategiczną było przechowywane nie dłużej niż 18 miesięcy licząc od daty produkcji, a przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy każde danie gotowe stanowiące rezerwę strategiczną nie może być przechowywane dłużej niż 14 miesięcy licząc od daty produkcji.

Za wykonaną kompleksową usługę przechowania dań gotowych Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodoba (wg masy netto produktu) (plus podatek VAT) obejmującej wykonanie wszystkich czynności wynikających z umowy, w szczególności koszty: dostarczenia dań gotowych do magazynu, przeładunków (czynności przyjęcia, wydania, przemieszczenia), w tym obejmujących również wszystkie czynności związane z wydaniem rezerwy nowemu przechowawcy przejmującemu rezerwę, ewentualnych ubytków, utrzymania odpowiedniej jakości i warunków przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami, normami i wymaganiami określonymi w umowie, badań jakościowych, czynności związanych z wymianą, koszt certyfikowanych palet euro przeznaczonych do składowania i transportu dań gotowych, ochrony magazynu, wydania i załadunku na środki transportu, poddania się kontroli, prowadzenia dokumentacji, inwentaryzacji oraz wszelkich czynności ciążących na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy,

i/lub

 

Wariant B

  • świadczenie usługi wymiany dań gotowych przechowywanych w magazynie Składnicy Agencji (Składnica Agencji zostanie wskazana w warunkach postępowania), na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 1598 ze zm.).

Wymiana dań gotowych w Składnicy Agencji polegać będzie na zastępowaniu określonej ilości dań gotowych w Składnicy Agencji, stanowiącej docelowe miejsce przechowywania, daniami gotowymi tożsamymi rodzajowo i gatunkowo, wyprodukowanymi przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy, do upływu okresu minimalnej trwałości dań gotowych (określonego przez Producenta) pozostawało zawsze nie mniej niż 50% tego okresu. W przypadku, gdy okres minimalnej trwałości jest dłuższy niż 36 miesięcy, Przedsiębiorca dokonywać będzie wymianę, tak aby każde danie gotowe stanowiące rezerwę strategiczną było przechowywane nie dłużej niż 18 miesięcy licząc od daty produkcji. W ramach ostatniej wymiany dań gotowych, Przedsiębiorca wprowadzi do Składnicy Agencji produkty, które zostaną wyprodukowane nie więcej niż 3 miesiące przed datą dokonania ostatniej wymiany.

Za wykonaną kompleksową usługę wymiany dań gotowych Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodoba (wg masy netto produktu) (plus podatek VAT) obejmującej wykonanie wszystkich czynności wynikających z umowy, w szczególności koszty: dostarczenia dań gotowych do Składnicy Agencji i ich wymiany zgodnie z warunkami umowy, odebrania dań gotowych podlegających wymianie i zagospodarowania ich we własnym zakresie po każdej wymianie, badań jakościowych, certyfikowanych palet euro przeznaczonych do składowania i transportu produktów oraz wszelkich czynności ciążących na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy.

Dania gotowe, które będą stanowić rezerwę strategiczną na podstawie zawartej umowy, pozostaną do wyłącznej dyspozycji Agencji.

II. Wymagania dla Przedsiębiorców - Producentów dań gotowych

  1. Dokonanie przejęcia dań gotowych z magazynów dotychczasowych przechowawców w terminie, który zostanie określony w warunkach postępowania zakupowego.
  2. W przypadku przyjęcia współpracy w ramach Wariantu A:
    1. przechowywanie rezerwy dań gotowych w magazynie własnym lub w magazynie do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (np. magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), zlokalizowanym na terenie Polski,
      przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach postępowania zakupowego;
    2. przechowywanie dań gotowych w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia ich jakości, zgodnie z wymaganiami umownymi, obowiązującymi normami oraz przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do rezerw, ich identyfikację i kontrolę;
    3. posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania
      i przechowywania dań gotowych;
    4. wymaganą jakość dań gotowych przy przyjęciu, wymianie, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
    5. wymiany rezerwy strategicznej dań gotowych w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
    6. prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane

z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;

- zabezpieczenie magazynu, w którym przechowywana będzie rezerwa
dań gotowych, zgodnie z postanowieniami umownymi.

  1. W przypadku podjęcia współpracy w ramach Wariantu B:
  1. świadczenie usługi wymiany dań gotowych w Składnicy Agencji na zasadach określonych w warunkach postępowania oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 1598 ze zm.);
  2. posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia
    oraz wymiany dań gotowych w Składnicy Agencji;
  3. wymagana jakość dań gotowych przy każdorazowym przyjęciu towaru do Składnicy Agencji;
  4. prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane
    z przyjęciem oraz wymianą dań gotowych w Składnicy Agencji.

4. Przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych oraz przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dn. 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - U. L 119 z 4.5.2016).

5. Warunkiem zawarcia umowy z Agencją jest wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy, w formie określonej w warunkach postępowania zakupowego, : pieniężnej, gwarancji bankowej, oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji (art. 777 § 1 pkt 5 K.p.c.).

6. Posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy zabezpieczeń należytego wykonania umowy.

7. Szczegółowe zasady współpracy pomiędzy Stronami określa projekt umowy, który zostanie przesłany Przedsiębiorcy wraz z zaproszeniem do złożenia oferty po spełnieniu wymogów o ochronie informacji niejawnych.

8. Agencja informuje, że do udziału w postępowaniu może nie zaprosić Przedsiębiorcy, który w wyniku dokonanej przez Agencję oceny został uznany za niewiarygodnego.

Przedsiębiorca, z którym zostanie zawarta umowa przechowania ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość oraz nienaruszalność stanów przechowywanej rezerwy. Dania gotowe stanowiące rezerwę strategiczną pozostają do wyłącznej dyspozycji Agencji.

III. Informacje niejawne

Współpraca z Agencją prowadzona jest z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych. Przedsiębiorcy zainteresowani współpracą z Agencją, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” będą zobowiązani do podjęcia, z dostatecznym wyprzedzeniem, działań w zakresie uzyskania uprawnień związanych z dostępem do informacji niejawnych.

Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 632 ze zm.).

Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.

W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych, o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.

Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne oraz pod nr tel. 22 36 09 114.

Wniosek o przeprowadzenie szkolenia należy przesłać na adres poczty elektronicznej szkolenia.oin@rars.gov.pl

Zaproszenia do udziału w postępowaniu wysłane zostaną do Przedsiębiorców, którzy posiadają ważne poświadczenie bezpieczeństwa lub upoważnienie do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz zaświadczenie o odbytym szkoleniu.

IV. Inne postanowienia

  1. Agencja zaprosi do udziału w postępowaniu Przedsiębiorców – Producentów dań gotowych, którzy przesłali Zgłoszenie woli współpracy z Agencją (Załącznik nr 1). Przedsiębiorcy, którzy zgłoszą wolę współpracy i spełnią określone przez Agencję warunki, otrzymają od Agencji zaproszenie do złożenia oferty (I etap postępowania). Do II etapu postępowania zostaną dopuszczeni Oferenci, gdy złożone przez nich oferty będą spełniać wymagania określone w warunkach postępowania. W II etapie postępowania prowadzone będą negocjacje cenowe, które mogą być prowadzone w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie korespondencyjnej.
  2. Kryterium wyboru oferty będzie najkorzystniejsza oferta cenowa według zasad określonych w warunkach postępowania.

Dodatkowe informacje o prowadzonym rozeznaniu rynku można uzyskać w:

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych

  1. Stawki 2b, 00-193 Warszawa

tel. 22 36 09 213 lub 22 36 09 360 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres
e-mail:
sek_brz@rars.gov.pl

Ogólne warunki udziału w postępowaniach zakupowych znajdują się na stronie internetowej RARS www.gov.pl/rars w zakładce: Co robimy > Rezerwy żywnościowe >Dla przedsiębiorcy > Zasady udzielania zamówień.

Informacji zawartych w zgłoszeniu woli współpracy z Agencją nie należy traktować jako oferty.

 

Załączniki:

  • Załącznik nr 1 - Zgłoszenie woli współpracy z Agencją 39.07 kB
  • Załącznik nr 2 - Klauzula informacyjna RODO 23.42 kB

 

Informacja o dokumencie Drukuj Na górę
Zamknij Wytworzył: Agnieszka Bogucka (15.09.2025)
Pierwsza publikacja: Angelika Getka (15.09.2025)
Ostatnia publikacja: Angelika Getka (15.09.2025)
Podmiot udostępniający informację: Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych