[Archiwum] Ogłoszenie o prowadzonym rozeznaniu rynku

14 Oct 2013, 14:57

Ogłoszenie

Agencja Rezerw Materiałowych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców – producentów:

  • dań gotowych (pulpety lub klopsiki),

i/lub

  • konserw typu „pasztet”,

dotyczące chęci współpracy z Agencją w zakresie świadczenia odpłatnej usługi ich przechowania obejmującej magazynowanie oraz wymianę.

Przedmiotem przechowania będą:

  • dania gotowe (pulpety lub klopsiki) sterylizowane,o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz normą PN-A-75960 „Konserwy mięsnowarzywne”, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zwane dalej „daniami”.

i/lub

  • konserwy typu „pasztet” sterylizowane,o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz normą PN-A-86525 „Produkty drobiarskie. Konserwy drobiowe. Wymagania wspólne”, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zwane dalej „pasztetem”

Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa:

  • przyjmie do przechowania dania i/lub pasztet z magazynu dotychczasowego przechowawcy wskazanego przez Agencję,
  • świadczyć będzie usługę przechowania dań i/lub pasztetu obejmującą ich magazynowanie oraz wymianę, na warunkach określonych w umowie.

Wymiana polegać będzie na zastępowaniu przechowywanych rezerw, daniami i/lub pasztetem wyprodukowanymi przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy okres minimalnej trwałości rezerw był nie krótszy niż 50% okresu minimalnej trwałości określonego przez Przedsiębiorcę.

Za wykonaną usługę przechowania dań i/lub pasztetu Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (bez VAT), obejmującej również koszt przyjęcia dań i/lub pasztetu na przechowanie z magazynu dotychczasowego Przechowawcy oraz przeładunków (czynności przyjęcia, wydania, przemieszczenia), utrzymania odpowiedniej jakości i warunków przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami, badań jakościowych, czynności związanych z wymianą oraz wszelkich czynności ciążących na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy.

I. Wymagania dla Przedsiębiorców w zakresie usługi przechowania obejmującej ich wymianę

Przedsiębiorca świadczący na rzecz Agencji usługę przechowania dań i/lub pasztetu powinien zapewnić w szczególności:

  1. wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy na przechowanie;
  2. dokonanie przyjęcia, w terminie określonym w warunkach przetargu, dań i/lub pasztetu na przechowanie z magazynu dotychczasowego przechowawcy;
  3. przechowywanie rezerw w magazynie własnym lub magazynie do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny, zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach przetargu;
  4. przechowywanie rezerw zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, wymaganiami określonymi przez producenta, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do rezerw, ich identyfikację i kontrolę;
  5. zapewnienie wymaganej jakości dań i/lub pasztetu przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
  6. wymianę prowadzoną w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
  7. prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
  8. oznakowanie rezerw strategicznych w sposób widoczny i czytelny, zgodnie z wymaganiami umownymi;
  9. przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych.

Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa przechowania ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość, ochronę oraz nienaruszalność przechowywanych dań i/lub pasztetu. Dania i/lub pasztet stanowiące rezerwy strategiczne pozostają do wyłącznej dyspozycji Agencji.

II. Zasady prowadzenia postępowania przetargowego

Wybór Przedsiębiorców, którzy będą świadczyć usługę przechowywania dań i/lub pasztetu, obejmującą wymianę, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.

1. I etap postępowania przetargowego

Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem iż nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:

  • realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z nie wykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy;
  • według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy, w szczególności zachowania wymagań w zakresie produkcji albo przechowywania,
  • w stosunku, do których otwarto likwidację lub których upadłość ogłoszono albo oddalono wniosek o ogłoszenie upadłości z przyczyn wskazanych w art. 13 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. – Prawo upadłościowe i naprawcze (Dz. U. z 2009 Nr 175, poz. 1361 z późn. zm.) lub którzy w rozumieniu prawa upadłościowego są dłużnikami niewypłacalnymi lub uważanymi za dłużnika niewypłacalnego.

Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie wpłata na konto Agencji wadium przetargowego w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.

Powołana w Agencji Komisja Przetargowa dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w warunkach przetargu i nie podlegają odrzuceniu.

2. II etap postępowania przetargowego

Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.

Komisja Przetargowa prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub formie pisemnej oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.

Negocjacje prowadzone będą w zakresie zryczałtowanej stawki za usługę przechowania dań lub pasztetu.

Komisja Przetargowa dokona wyboru najkorzystniejszych ofert, odrębnie dla dań i pasztetu, wg kryterium, określonego w warunkach przetargu, uwzględniając:

  • wysokość zryczałtowanej stawki za usługę przechowania w złotych za tonodobę (bez VAT), obejmującej wymianę tego towaru, a także koszty przyjęcia towaru ze wskazanej przez Agencję lokalizacji.

Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Termin wykonania usługi przechowania będzie wynosił 4 lata.

Warunkiem zawarcia umów będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umów w formie określonej w warunkach przetargu.

III. Postępowanie prowadzone będzie z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. (Dz. U. z 2010 r. Nr 182 poz. 1228) o ochronie informacji niejawnych.

Przedmiotem zamówienia będzie usługa przechowania rezerw strategicznych do celów bezpieczeństwa, która wiąże się z korzystaniem z informacji niejawnych, zdefiniowana jako „usługa newralgiczna”, zgodnie z ustawą Prawo Zamówień Publicznych.

W związku z powyższym istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa upoważniającego do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „Zastrzeżone”, w kierunku uzyskania przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umów oraz w ich wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych, pisemnych upoważnień do informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „Zastrzeżone”.

Osoby, o których mowa wyżej, które nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa osobowego, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek o wydanie przez Prezesa Agencji Rezerw Materiałowych upoważnienia do informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „Zastrzeżone”.

Szczegółowe informacje w sprawie wydawania upoważnień można uzyskać na stronie internetowej ARM www.arm.gov.pl /ochrona informacji niejawnych lub poprzez kontakt telefoniczny z Pełnomocnikiem Prezesa ds. Ochrony Informacji Niejawnych w Agencji, tel. 22 36 09 113 lub 608 513 021.

IV. Zainteresowani Przedsiębiorcy, powinni w terminie do 31.10.2013 r. złożyć w Agencji Rezerw Materiałowych ul. Grzybowska 45, 00-844 Warszawa, nr fax. 22 36 09 358 wypełniony formularz (zgłoszenie) wg załączonego wzoru.

(nie dotyczy Przedsiębiorców, którzy złożą zgłoszenie do Oddziałów Terenowych ARM)

Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w:

Agencji Rezerw Materiałowych w Warszawie,
ul. Grzybowska 45,
tel. 22 36 09 354 lub 22 36 09 363

Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej ARM www.arm.gov.pl

Informacji zawartych w zgłoszeniu  nie należy taktować jako oferty.

Do pobrania:

PDF Załącznik 1 – Zgłoszenie chęci udziału w postępowaniu przetargowym

Informacja o dokumencie Drukuj Na górę
Zamknij Wytworzył: Joanna Jasińska (14.10.2013)
Pierwsza publikacja: Olga Czarkowska (14.10.2013)
Ostatnia publikacja: Olga Czarkowska (14.10.2013)
Podmiot udostępniający informację: Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych
Język migowy Certyfikaty Logo BIP Elektroniczna Skrzynka Podawcza