[Archiwum] Sprzedaży na rzecz Agencji mięsa wieprzowego w elementach

13 Sep 2023, 14:30

Informacje ogólne

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców - producentów mięsa wieprzowego w elementach, dotyczące współpracy z Agencją w zakresie:

Sprzedaży na rzecz Agencji mięsa wieprzowego w elementach, w rodzaju:

  1. schab bez kości
  2. karkówka bez kości
  3. łopatka bez golonki, skóry i kości
  4. szynka bez golonki, skóry i kości

oraz świadczenia usługi jego przechowywania obejmującej jego magazynowanie oraz wymianę, na warunkach określonych w umowie.

Przedmiot zamówienia

Przedmiotem zamówienia będzie dostawa w 2023 r. na rzecz Agencji mięsa wieprzowe w elementach, uzyskanego z rozbioru na części zasadnicze półtusz wieprzowych, całkowicie odkostnione, wyprodukowane w zakładach uprawnionych do wprowadzania produktów pochodzenia zwierzęcego na rynek Unii Europejskiej, dopuszczone do obrotu bez zastrzeżeń, przeznaczone do długookresowego przechowywania w chłodniach  w temperaturze poniżej -22,1o C o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji.

Wymiana

Wymiana polegać będzie na cyklicznym zastępowaniu, w miejscu przechowywania określonej ilości rezerwy mięsa wieprzowego w elementach,  w tej samej ilości i wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy czas przechowywania rezerwy mięsa wieprzowego w elementach nie był dłuższy niż 50% okresu przechowywania deklarowanego przez Przedsiębiorcę, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed terminem wygaśnięcia umowy, powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu przechowywania.

Za wykonaną kompleksową usługę przechowania mięsa wieprzowego w elementach Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (bez VAT).

I. Wymagania dla Przedsiębiorców:

Przedsiębiorca,  który dokona na rzecz Agencji sprzedaży mięsa wieprzowego w elementach i świadczyć będzie usługę jego przechowywania, powinien zapewnić w szczególności:

  • wniesienie zabezpieczeń należytego wykonania umowy sprzedaży i przechowywania,
  • sprzedaż mięsa wieprzowego w elementach zgodnych z wymaganiami, w 2023 roku, w terminie określonym przez Agencję;
  • przechowywanie rezerw mięsa wieprzowego w elementach w magazynie własnym lub w magazynie do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny, zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach przetargu, spełniającym wymagania rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.4.2004).
  • przechowywanie mięsa wieprzowego w elementach zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do mięsa wieprzowego w elementach, jego identyfikację i kontrolę;
  • wymaganą jakość mięsa w elementach przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
  • przechowywanie i wymiana mięsa wieprzowego w elementach w partiach towaru oraz oznakowanie poszczególnych partii w sposób i widoczny, zgodnie z wymaganiami umowy;
  • wymianę prowadzoną w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
  • prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszelkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
  • przestrzeganie przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 756 z późn. zm.) i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE o ochronie danych osobowych (Dz. U. L 119 z 4.5.2016);
  • posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy sprzedaży i przechowania zabezpieczeń należytego wykonania umowy, w tym gwarancji bankowej.

Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość, ochronę oraz nienaruszalność przechowywanego mięsa wieprzowego w elementach. Mięso wieprzowe w elementach stanowiące rezerwy strategiczne  pozostaje do wyłącznej dyspozycji Agencji.

II. Zasady prowadzenia postępowania przetargowego

Wybór Przedsiębiorców, z którymi Agencja zawrze umowy w przedmiocie zamówienia, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.

I etap postępowania przetargowego

Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, iż nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:

  • realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z nie wykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy dotyczącej rezerw;
  • według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie produkcji albo przechowywania mięsa wieprzowego w elementach będącego przedmiotem postępowania.

Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.

Powołany w Agencji Tandem Zakupowy dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w warunkach przetargu i nie podlegają odrzuceniu.

II etap postępowania przetargowego

Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.

Tandem Zakupowy prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub formie pisemnej oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.

Negocjacje prowadzone będą w zakresie:

  • ceny sprzedaży mięsa wieprzowego w elementach w zł/kg (bez VAT)
  • zryczałtowanej stawki za usługę przechowania mięsa wieprzowego w elementach w zł/tonodoba (bez VAT).

Tandem Zakupowy dokona wyboru najkorzystniejszych ofert, wg kryterium określonego w warunkach przetargu.

Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Termin wykonania usługi przechowania będzie wynosił 4 lata.

Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy w formie określonej w warunkach przetargu.

III.   Postępowanie prowadzone będzie z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych.

W związku z powyższym istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.

Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.

Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.

W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.

Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej RARS www.bip.rars.gov.pl w zakładce Informacje niejawne lub kierując zapytanie do Biura Bezpieczeństwa i Kontroli w RARS, tel. 22 36 09 114.

IV. Terminy i adresy

Zainteresowani Przedsiębiorcy powinni w terminie do 21 września 2023 r. złożyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ul. Grzybowska 45, 00-844 Warszawa lub na adres e-mail: sek_bz@rars.gov.pl oraz DW monika.pajer@rars.gov.pl wypełniony formularz (zgłoszenie) wg załączonego wzoru.

Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w:

Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w Warszawie, ul. Grzybowska 45, tel. 22 36 09 279 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: monika.pajer@rars.gov.pl

Zgłoszenie udziału w postępowaniu przetargowym w wersji elektronicznej można pobrać ze strony internetowej RARS www.bip.rars.gov.pl w zakładce: Aktualności» ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych

Zgłoszenie udziału w postępowaniu nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.

Załącznik

Załącznik 1 - Zgłoszenie udziału w postępowaniu przetargowym (format Word, rozmiar 37.27 kB)

Informacja o dokumencie Drukuj Na górę
Zamknij Wytworzył: Justyna Gdańska (12.09.2023)
Pierwsza publikacja: Olga Czarkowska (13.09.2023)
Ostatnia publikacja: Olga Czarkowska (13.09.2023)
Podmiot udostępniający informację: Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych
Język migowy Certyfikaty Logo BIP Elektroniczna Skrzynka Podawcza