[Archiwum] Sprzedaż dań gotowych oraz świadczenie usługi ich przechowywania

17 Oct 2023, 09:35

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją”  prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców – Producentów dań gotowych, dotyczące chęci współpracy z Agencją w zakresie sprzedaży oraz świadczenia usługi ich przechowania, obejmującej magazynowanie oraz wymianę.  

Przedmiotem zamówienia będzie:

  • sprzedaż na rzecz Agencji dań gotowych spełniających wymagania jakościowe,
  • świadczenie kompleksowej usługi ich przechowania obejmującej magazynowanie oraz wymianę na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2023 r. poz. 294).

Dania gotowe są to produkty sporządzone z mięsa z ewentualnym dodatkiem warzyw i produktów mącznych, w zalewie z przyprawami aromatyczno-smakowymi, utrwalone przez sterylizację, w opakowaniach hermetycznie zamkniętych, których termin minimalnej trwałości jest nie krótszy niż 12 miesięcy, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, w tym:

  • Klopsiki / pulpety - o zawartości mięsa nie mniej niż 35% w stosunku do deklarowanej masy netto produktu;
  • Mięso / mięsa w sosie - o zawartości mięsa nie mniej niż 40% w stosunku do deklarowanej masy netto produktu;
  • Fasola w sosie z dodatkiem mięsnym - o zawartości fasoli nie mniej niż 45% oraz zawartości składników mięsnych, w zależności od rodzaju produktu, nie mniej niż: mięsa 13% lub kiełbasy 7% lub boczku 8% - w stosunku do deklarowanej masy netto produktu;
  • Gołąbki - o zawartości farszu nie mniej niż 24% w stosunku do deklarowanej masy netto produktu;
  • Flaki - o zawartości flaków nie mniej niż 40% w stosunku do deklarowanej masy netto produktu;
  • Inne:……………………………….

Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa:

  • dokona sprzedaży na rzecz Agencji dań gotowych (dostawa do dnia 08.12.2023 r.)
  • świadczyć będzie usługę przechowania dań gotowych obejmującą ich magazynowanie oraz wymianę na warunkach określonych w umowie.

Wymiana polegać będzie na zastępowaniu w miejscu przechowywania rezerwy dań gotowych, daniami gotowymi tożsamymi rodzajowo i gatunkowo wyprodukowanymi przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy do upływu okresu minimalnej trwałości dań gotowych (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50 % tego okresu, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed terminem wygaśnięcia umowy, do upływu terminu minimalnej trwałości dań powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu przechowywania.

Przedsiębiorca za wykonaną kompleksową usługę przechowania dań gotowych, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (bez VAT), obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.

I. Wymagania dla Przedsiębiorców

Przedsiębiorca, który dokona sprzedaży dań gotowych na rzecz Agencji i będzie świadczyć usługę przechowywania, powinien zapewnić w szczególności:

  • wniesienie zabezpieczeń należytego wykonania umowy sprzedaży i przechowania;
  • sprzedaż dań gotowych zgodnych z wymaganiami Agencji, w terminie określonym przez Agencję, tj. do dnia 08.12.2023 r.
  • przechowywanie dań gotowych w magazynie własnym lub magazynie do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny, zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone
    w warunkach przetargu spełniającym wymagania określone w rozporządzeniu (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r.;
  • przechowywanie dań gotowych zgodnie z wymaganiami Agencji, obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do każdej partii dań gotowych, ich identyfikację i kontrolę;
  • posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania i przechowywania dań gotowych;
  • wymaganą jakość dań gotowych przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
  • wymianę przechowywanych dań gotowych, prowadzoną w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
  • prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane
    z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
  • oznakowanie rezerw strategicznych dań gotowych w sposób czytelny i widoczny, zgodnie z wymaganiami umownymi;
  • przestrzeganie przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 756 z późn. zm.) i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE o ochronie danych osobowych (Urz. L 119 z 4.5.2016).
  • posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy przechowania zabezpieczeń należytego wykonania umowy, w tym gwarancji bankowej.

Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa, ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość, ochronę oraz nienaruszalność przechowywanych dań gotowych. Dania gotowe stanowiące rezerwy strategiczne pozostają do wyłącznej dyspozycji Agencji.

II. Zasady prowadzenia postępowania przetargowego

Wybór Przedsiębiorców, z którymi Agencja zawrze umowy w przedmiocie zamówienia, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.

  • I etap postępowania przetargowego

Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, że nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:

  1. realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z nie wykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy,
  2. którzy według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie produkcji albo przechowywania dań gotowych będących przedmiotem postępowania.

Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej  w warunkach przetargu.

Powołany w Agencji Zespół dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w „Warunkach przetargu” i nie podlegają odrzuceniu.

  • II etap postępowania przetargowego

Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach przetargu oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.

Zespół prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie pisemnej oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.

Negocjacje prowadzone będą w zakresie:

Przedmiot zamówienia:
  • ceny sprzedaży dań gotowych w złotych za kilogram (bez VAT),

oraz

  • zryczałtowanej stawki za usługę przechowania dań gotowych w złotych za tonodobę (bez VAT), obejmującej wymianę tego towaru.

Zespół dokona wyboru najkorzystniejszych ofert, według kryteriów określonych w warunkach przetargu. Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Okres świadczenia usługi przechowania dań gotowych będzie wynosił 4 lata. Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy w formie określonej w warunkach przetargu.

III. Postępowania prowadzone będą z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych

W związku z powyższym istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.

Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.

Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.

W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.

Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać kierując zapytanie do Biura Bezpieczeństwa i Kontroli w RARS bądź pod adresem e-mail: szkolenia.oin@rars.gov.pl

Terminy

Zainteresowani Przedsiębiorcy, powinni w terminie do 23.10.2023 r. złożyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ul. Grzybowska 45, 00-844 Warszawa, lub na adres email: sek_bz@rars.gov.pl wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru.

Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w: Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w Warszawie, ul. Grzybowska 45, tel. 22 36 09 371 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: sek_bz@rars.gov.pl 

Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania » Rezerwy żywnościowe » Dla przedsiębiorcy » Zasady udzielania zamówień

Zgłoszenie udziału w postępowaniu przetargowym w wersji elektronicznej można pobrać ze strony internetowej  https://bip.rars.gov.pl/ w zakładce Aktualności/ Ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych

Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.

Załączniki

Załącznik 1 - Zgłoszenie chęci udziału w postępowaniu przetargowym (format Word, rozmiar 46.06 kB)

Informacja o dokumencie Drukuj Na górę
Zamknij Wytworzył: Joanna Pujer (16.10.2023)
Pierwsza publikacja: Olga Czarkowska (17.10.2023)
Ostatnia publikacja: Olga Czarkowska (17.10.2023)
Podmiot udostępniający informację: Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych
Język migowy Certyfikaty Logo BIP Elektroniczna Skrzynka Podawcza