[Archiwum] Rozeznanie rynku wśród Przedsiębiorców – Producentów makaronu
08 Aug 2025, 13:22
Archiwum!
Ten dokument został przeniesiony do archiwum w dniu 21 sierpnia 2025 23:55, jego treść może być już nieaktualnaRządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją”, prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców - producentów makaronu, którzy są zainteresowani podjęciem współpracy z Agencją.
Prowadzone rozeznanie rynku ma również na celu pozyskanie informacji, wśród Przedsiębiorców – Producentów z sektora przetwórstwa zbożowego, produktów powstałych w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż, (np. mąki, kasze, ryż, płatki, otręby).
Zgłoszenie dotyczące woli współpracy z Agencją, w wersji elektronicznej, można pobrać ze strony internetowej https://bip.rars.gov.pl w zakładce Aktualności/ ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych.
Wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru wraz kopią ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz kopię zaświadczenia o odbytym szkoleniu, należy złożyć w terminie do 21 sierpnia 2025 r. w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych, ul. Stawki 2b, 00-193 Warszawa lub przesłać na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl
Przesłanie Zgłoszenia woli współpracy z Agencją nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Informacji zawartych w zgłoszeniu Przedsiębiorcy RARS nie będzie traktować jako oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. RARS wskazuje, że niniejsze ogłoszenie nie stanowi ogłoszenia o zamówieniu. Służy ono rozeznaniu rynku w celu ewentualnego wszczęcia postępowania zakupowego w przyszłości. Nie stanowi w żaden sposób zobowiązania do wszczęcia postępowania zakupowego, zaś Przedsiębiorcy nie przysługują wobec RARS żadne roszczenia z tytułu zgłoszenia chęci współpracy
I. Wymagania Agencji
- Makaron – produkt otrzymany z surowców pochodzących z przemiału ziarna pszenicy durum i/lub pszenicy zwyczajnej i wody, z dodatkiem lub bez dodatku jaj i innych składników, odpowiednio uformowany i wysuszony.
- Świadczenie kompleksowej usługi przechowania makaronu, w magazynie własnym lub do którego Przedsiębiorca posiada tytuł prawny, obejmującej magazynowanie oraz wymianę na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r., poz. 1598 ze zm.).
- Wymiana makaronu polegać będzie na cyklicznym zastępowaniu, w miejscu przechowywania, określonej ilości rezerwy strategicznej makaronu, makaronem o wymaganej jakości i ilości tak, aby w całym okresie obowiązywania umowy czas przechowywania (licząc od daty produkcji) nie był dłuższy niż 50% okresu minimalnej trwałości, określonego przez Przedsiębiorcę, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy – do upływu terminu minimalnej trwałości makaronu, powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu minimalnej trwałości, licząc do daty produkcji. W przypadku rezerwy, której okres przechowywania jest dłuższy niż 36 miesięcy, Przechowawca będzie wymieniać rezerwę przed upływem 18 miesięcy licząc od daty produkcji, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy, rezerwa była przechowywana nie dłużej niż 14 miesięcy licząc od daty produkcji.
- Za wykonaną kompleksową usługę przechowania makaronu, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (plus VAT) obejmującej wszelkie koszty wykonania umowy, w tym koszt dostarczenia makaronu do magazynu, koszt przeładunków (czynności przyjęcia, wydania, przemieszczenia), utrzymania odpowiedniej jakości i warunków przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami, badań jakościowych, czynności związanych z wymianą, koszt certyfikowanych palet euro przeznaczonych do składowania i transportu makaronu, ochrony magazynu, poddania się kontroli, prowadzenia dokumentacji, inwentaryzacji oraz wszelkich czynności ciążących na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy.
lub/i
- świadczenie usługi wymiany makaronu, przechowywanego w magazynie Składnicy Agencji (Składnica Agencji zostanie wskazana w warunkach postępowania), na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 1598 ze zm.)
- Wymiana w Składnicy Agencji: polegać będzie na zastępowaniu określonej ilości makaronu, w Składnicy Agencji stanowiącej docelowe miejsce przechowywania (z częstotliwością wynikającą z umowy), makaronem tożsamym rodzajowo wyprodukowanym przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy, do upływu okresu minimalnej trwałości makaronu, (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50% tego okresu. W przypadku, gdy okres minimalnej trwałości jest dłuższy niż 36 miesięcy, Przedsiębiorca dokonywać będzie wymiany, tak aby makaron stanowiący rezerwę strategiczną był nie starszy niż 18 miesięcy licząc od daty produkcji z zastrzeżeniem, że ostatnia wymiana makaronu dokonana zostanie, tak aby w ostatnim dniu obowiązywania umowy, makaron był przechowywany w Składnicy Agencji nie dłużej niż 14 miesięcy licząc od daty produkcji.
- Za świadczenie kompleksowej usługi wymiany makaronu w Składnicy Agencji, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/ tonomiesiąc (plus VAT) obejmującej m.in. dostarczenie makaronu do Składnicy Agencji, odebranie makaronu podlegającego wymianie - zagospodarowanie nim po każdej wymianie we własnym zakresie, koszty badań jakościowych, koszty palet Euro przeznaczonych do składowania i transportu, wszelkie czynności ciążące na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy wymiany
II. Wymagania dla Przedsiębiorców:
Zadanie 1:
- Sprzedaż makaronu spełniającego wymagania Agencji;
- Przechowywanie makaronu w magazynie własnym lub w magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (np. magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), zlokalizowanym na terytorium Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach postępowania zakupowego, spełniającym wymagania zgodnie z rozporządzeniem (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.4.2004 z późn. zm.);
- Posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania i przechowywania makaronu;
- Przechowywanie rezerwy makaronu zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do makaronu, jego identyfikację i kontrolę;
- Wymianę rezerwy strategicznej makaronu w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
- Prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
- Zabezpieczenie magazynu, w którym przechowywana będzie rezerwa makaronu, zgodnie z postanowieniami umownymi;
Zadanie 2:
- dokonanie przejęcia, w terminie który zostanie określony w warunkach postępowania zakupowego, makaronu z magazynów dotychczasowych Przechowawców;
- Przechowywanie makaronu w magazynie własnym lub w magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (np. magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), zlokalizowanym na terytorium Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach postępowania zakupowego, spełniającym wymagania zgodnie z rozporządzeniem (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.4.2004 z późn. zm.);
- Posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania i przechowywania makaronu;
- Przechowywanie rezerwy makaronu zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do makaronu, jego identyfikację i kontrolę;
- Wymianę rezerwy strategicznej makaronu w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
- Prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
- Zabezpieczenie magazynu, w którym przechowywana będzie rezerwa makaronu, zgodnie z postanowieniami umownymi;
Zadanie 3:
- Dostawa i świadczenie usługi wymiany makaronu w Składnicy Agencji, na zasadach określonych w warunkach przetargu oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 roku o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 1598 ze zm.);
- Utrzymanie wymaganej jakości makaronu przy każdorazowym przyjęciu towaru do Składnicy Agencji;
- Prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem oraz wymianą makaronu w Składnicy Agencji.
Zadanie 4:
- Świadczenie usługi wymiany makaronu w Składnicy Agencji, na zasadach określonych w warunkach przetargu oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 roku o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 1598 ze zm.);
- Utrzymanie wymaganej jakości makaronu przy każdorazowym przyjęciu towaru do Składnicy Agencji;
- Prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem oraz wymianą makaronu w Składnicy Agencji.
Warunkiem zawarcia umowy z Agencją jest wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy, w formie określonej w warunkach postępowania zakupowego, np.: pieniężnej, gwarancji bankowej, oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji (art. 777 § 1 pkt 5 K.p.c.)i utrzymanie ich przez cały okres obowiązywania umowy.
Szczegółowe zasady współpracy pomiędzy Stronami określa projekt umowy, który zostanie przesłany Przedsiębiorcy wraz z zaproszeniem do złożenia oferty, po spełnieniu wymogów o ochronie informacji niejawnych.
Agencja informuję, że do udziału w postępowaniu może nie zaprosić Przedsiębiorcy, który w wyniku dokonanej przez Agencję oceny został uznany za niewiarygodnego.
Przedsiębiorca, z którym zostanie zawarta umowa ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość oraz nienaruszalność stanów przechowywanej rezerwy. Makaron stanowiący rezerwę strategiczną pozostaje do wyłącznej dyspozycji Agencji.
Przedsiębiorca zobowiązuję się do przestrzegania przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 632 ze zm.) i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE o ochronie danych osobowych (Dz. U. L 119 z 4.5.2016).
II. Informacje niejawne
Współpraca z Agencją prowadzona jest z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych. Przedsiębiorcy zainteresowani współpracą z Agencją, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” będą zobowiązani do podjęcia, z dostatecznym wyprzedzeniem, działań w zakresie uzyskania uprawnień związanych z dostępem do informacji niejawnych.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 632 ze zm.).
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych, o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne oraz pod nr tel. 22 36 09 114.
Wniosek o przeprowadzenie szkolenia należy przesłać na adres poczty elektronicznej szkolenia.oin@rars.gov.pl
Zaproszenia do udziału w postępowaniu wysłane zostaną do Przedsiębiorców, którzy posiadają ważne poświadczenie bezpieczeństwa lub upoważnienie do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz zaświadczenie o odbytym szkoleniu.
III. Inne postanowienia
Agencja zaprosi do udziału w postępowaniu Przedsiębiorców – Producentów, którzy przesłali „Zgłoszenie woli współpracy z Agencją” (Załącznik nr 1). Przedsiębiorcy, którzy zgłosili chęć udziału podjęcia współpracy z Agencją i spełnią określone warunki, otrzymają od Agencji zaproszenie do złożenia oferty (I etap postępowania). Do kolejnego etapu zostaną dopuszczeni Oferenci, gdy złożone przez nich oferty będą spełniać wymagania określone w warunkach postępowania. W II etapie prowadzone będą negocjacje cenowe, które mogą odbyć się w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie korespondencyjnej.
Kryterium wyboru oferty będzie najkorzystniejsza oferta cenowa, wg. algorytmu określonego w Warunkach postępowania zakupowego.
Dodatkowe informacje o prowadzonym rozeznaniu rynku można uzyskać w:
Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych
- Stawki 2b, 00-193 Warszawa
tel. 22 36 09 198 lub 22 36 09 360
lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl
Ogólne warunki udziału w postępowaniach, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania>Rezerwy żywnościowe>Dla przedsiębiorcy>Zasady udzielania zamówień.
Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.
Załączniki: