Rozeznanie rynku wśród Przedsiębiorców - Producentów mąki zainteresowanych współpracą
12 Aug 2025, 15:48
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku w branży produktów zbożowych i poszukuje Przedsiębiorców - Producentów mąki, którzy są zainteresowani podjęciem współpracy z Agencją.
Prowadzone rozeznanie rynku ma również na celu pozyskanie informacji, wśród Przedsiębiorców - Producentów mąki, w zakresie katalogu produktów przemiału zbóż – np. typów mąk „chlebowych”, charakteryzujących się dobrymi właściwościami wypiekowymi.
Zgłoszenie dotyczące woli współpracy z Agencją, w wersji elektronicznej, można pobrać ze strony internetowej https://bip.rars.gov.pl w zakładce Aktualności/ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych.
Wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru wraz z kopią ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz kopię zaświadczenia o odbytym szkoleniu, należy złożyć w terminie do dnia 22 sierpnia 2025 r. w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych, ul. Stawki 2b, 00-193 Warszawa lub przesłać na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl
Przesłanie Zgłoszenia woli współpracy z Agencją nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Informacji zawartych w zgłoszeniu Przedsiębiorcy RARS nie będzie traktować jako oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. RARS wskazuje, że niniejsze ogłoszenie nie stanowi ogłoszenia o zamówieniu. Służy ono rozeznaniu rynku w celu ewentualnego wszczęcia postępowania zakupowego w przyszłości. Nie stanowi w żaden sposób zobowiązania do wszczęcia postępowania zakupowego, zaś Przedsiębiorcy nie przysługują wobec RARS żadne roszczenia z tytułu zgłoszenia chęci współpracy
I. Wymagania Agencji
- mąka – produkt przemiału zbóż o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami, określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz normą PN-A-74022/2003;
- Zadanie 1 – świadczenie kompleksowej usługi przechowania mąki pszennej obejmującej magazynowanie oraz wymianę mąki, w magazynie własnym lub w magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny, obejmującej magazynowanie oraz wymianę na zasadach określonych w umowie oraz ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r., poz. 1598 ze zm.).
Wymiana mąki polega na cyklicznym zastępowaniu produktu wchodzącego w skład rezerwy, w miejscu przechowywania, produktem wyprodukowanym przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości i wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy do upływu terminu minimalnej trwałości produktu wchodzącego w skład rezerwy pozostało nie mniej niż 50% okresu minimalnej trwałości określonego przez Przedsiębiorcę licząc od daty produkcji, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy – do upływu terminu minimalnej trwałości, powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu minimalnej trwałości.
Za wykonaną kompleksową usługę przechowania mąki, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (plus VAT) obejmującej wykonanie wszystkich czynności wynikających z umowy, w tym m.in. koszt przejęcia mąki na przechowanie z magazynu dotychczasowego Przechowawcy wskazanego przez Agencję, przemieszczenia, wydania, (w tym obejmujące również wszystkie czynności związane z wydawaniem rezerwy nowemu Przechowawcy przejmującemu rezerwę), czynności związanych z wymianą, utrzymania odpowiedniej jakości i warunków przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami, badań jakościowych, ewentualnych ubytków, certyfikowanych palet typu Euro przeznaczonych do składowania i transportu, ochrony magazynu, wydania i załadunku na środki transportu poddania się kontroli, prowadzenia dokumentacji, inwentaryzacji oraz wszelkich czynności ciążących na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy przechowania mąki.
- Zadanie 2 - świadczenie kompleksowej usługi utrzymywania mąki pszennej i stałej gotowości jej sprzedaży (na podstawie art. 6 zgodnie z art. 17 ustawy o rezerwach strategicznych) obejmujące:
- wyodrębnienie ze stanów magazynowych produktu z przeznaczeniem na rezerwy strategiczne wyprodukowanego przez Przedsiębiorcę;
- świadczenie usługi utrzymywania produktu stanowiącego własność Przedsiębiorcy w magazynie własnym lub w magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny, zwanym dalej „magazynem”, zlokalizowanym na terytorium Polski, spełniającym wymagania określone w rozporządzeniu (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.4.2004 ze. zm.) i obowiązujących przepisach określających wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymagania określone przez producenta;
oraz dokonywania wymiany mąki, która polega na cyklicznym zastępowaniu produktu wchodzącego w skład rezerwy, w miejscu przechowywania, produktem wyprodukowanym przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości i wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy do upływu terminu minimalnej trwałości produktu wchodzącego w skład rezerwy pozostało nie mniej niż 50% okresu minimalnej trwałości określonego przez Przedsiębiorcę licząc od daty produkcji;
- stałą gotowość sprzedaży na potrzeby rezerw strategicznych stanowiących wyodrębniony majątek Skarbu Państwa całości lub części utrzymywanej rezerwy, której do upływu terminu minimalnej trwałości pozostało nie mniej niż 50% okresu minimalnej trwałości, licząc od daty produkcji.
Za wykonaną kompleksową usługę utrzymywania mąki, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (plus VAT) obejmującej wszelkie koszty wykonania umowy, przeładunków, utrzymania odpowiedniej jakości rezerwy i warunków magazynowania zgodnie z obowiązującymi przepisami i wymaganiami określonymi w umowie, zapewnienia stałej gotowości sprzedaży rezerwy, której do upływu terminu minimalnej trwałości pozostało nie mniej niż 50% okresu minimalnej trwałości określonego przez producenta, badań jakościowych, certyfikowanych palet typu Euro przeznaczonych do składowania i transportu, ochrony magazynu, wydania i załadunku na środki transportu, poddania się kontroli, prowadzenia dokumentacji oraz wszelkich czynności ciążących na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy utrzymywania mąki.
II. Wymagania dla Przedsiębiorców – Producentów mąki
Zadanie 1:
- przejęcie, w terminie który zostanie określony w Warunkach postępowania zakupowego, mąki z magazynów dotychczasowych Przechowawców;
- przechowywanie rezerwy mąki w magazynie własnym lub magazynie do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (np. magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach przetargu, spełniającym wymagania określone w rozporządzeniu (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. L 139 z 30.4.2004);
- przechowywanie rezerwy mąki zgodnie z wymaganiami Agencji określonymi w umowie, obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości (przy zapewnieniu wymaganego przez Agencję poziomu ilościowego i jakościowego), w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do mąki, jej identyfikację i kontrolę;
- posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania i przechowywania mąki;
- zapewnienie wymaganej jakości mąki przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
- wymianę mąki w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
- prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
- oznakowanie pomieszczeń przechowalniczych, w których będzie przechowywana rezerwa strategiczna (mąka) w sposób widoczny i czytelny, zgodnie z wymaganiami umownymi;
- zabezpieczenie magazynu, w którym przechowywana będzie rezerwa mąki, zgodnie z postanowieniami umownymi;
- przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych oraz przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - U. L 119 z 4.5.2016);
- warunkiem zawarcia umowy z Agencją jest wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy, w formie określonej w warunkach przetargu, : pieniężnej, gwarancji bankowej, oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji (art. 777 § 1 pkt 5 K.p.c.);
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy zabezpieczeń należytego wykonania umowy;
- szczegółowe zasady współpracy pomiędzy Stronami określa projekt umowy, który zostanie przesłany Przedsiębiorcy wraz z zaproszeniem do złożenia oferty, po spełnieniu wymogów o ochronie informacji niejawnych;
- Przedsiębiorca, z którym zostanie zawarta umowa ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość oraz nienaruszalność stanów przechowywanej rezerwy.
Mąka stanowiąca rezerwę strategiczną pozostaje do wyłącznej dyspozycji Agencji; - Agencja informuje, że do udziału w postępowaniu zaprosi Przedsiębiorcę, który w wyniku dokonanej przez Agencję oceny zostanie uznany za wiarygodnego.
Zadanie 2:
- wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy utrzymywania;
- wyodrębnienie ze stanów magazynowych mąki z przeznaczeniem na rezerwy strategiczne;
- stała gotowość sprzedaży na rzecz Agencji mąki stanowiącej rezerwę strategiczną, utrzymywanej na podstawie zawartej umowy, z terminem nie krótszym niż 50% okresu minimalnej trwałości;
- przechowywanie rezerwy mąki zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do mąki, jego identyfikację i kontrolę;
- przechowywanie rezerw w magazynie własnym lub magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (np.: magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), spełniającym wymagania określone w Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady, zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami określonymi w umowie;
- zapewnienie wymaganej jakości mąki w całym okresie utrzymywania;
- przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych i rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - Urz. UE L 119 z 4.05.2016);
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy utrzymywania zabezpieczenia należytego wykonania umowy w formie gwarancji bankowej;
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy utrzymywania ubezpieczenia produktu w zakresie wszelkich ryzyk fizycznego uszkodzenia i utraty;
- szczegółowe zasady współpracy pomiędzy Stronami określa projekt umowy, który zostanie przesłany Przedsiębiorcy wraz z zaproszeniem do złożenia oferty, po spełnieniu wymogów o ochronie informacji niejawnych;
- Agencja informuje, że do udziału w postępowaniu może nie zaprosić Przedsiębiorcy, którzy w wyniku dokonanej przez Agencję oceny został uznany za niewiarygodnego.
III. Informacje niejawne
Współpraca z Agencją prowadzona jest z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych. Przedsiębiorcy zainteresowani współpracą z Agencją, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” będą zobowiązani do podjęcia, z dostatecznym wyprzedzeniem, działań w zakresie uzyskania uprawnień związanych z dostępem do informacji niejawnych.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 632 ze zm.).
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych, o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne oraz pod nr tel. 22 36 09 114.
Wniosek o przeprowadzenie szkolenia należy przesłać na adres poczty elektronicznej szkolenia.oin@rars.gov.pl
Zaproszenia do udziału w postępowaniu wysłane zostaną do Przedsiębiorców, którzy posiadają ważne poświadczenie bezpieczeństwa lub upoważnienie do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz zaświadczenie o odbytym szkoleniu.
IV. Inne postanowienia
- Agencja zaprosi do udziału postępowaniu Przedsiębiorców-Producentów, którzy przesłali Zgłoszenie woli współpracy z Agencją (Załącznik nr 1). Przedsiębiorcy, którzy zgłoszą chęć udziału w postępowaniu i spełnią określone przez Agencję warunki, otrzymają od Agencji zaproszenie do złożenia oferty (I etap postępowania). Do II etapu postępowania zostaną dopuszczeni Oferenci, gdy złożone przez nich oferty będą spełniać wymagania określone w warunkach postępowania. W II etapie postępowania prowadzone będą negocjacje cenowe, które mogą być prowadzone w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie korespondencyjnej.
- kryterium wyboru oferty będzie najkorzystniejsza oferta cenowa, wg algorytmu określonego w Warunkach postępowania zakupowego.
Dodatkowe informacje o prowadzonym rozeznaniu rynku można uzyskać w:
Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych
- Stawki 2b, 00-193 Warszawa
tel. 22 36 09 356 lub 22 36 09 360 składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl
Ogólne warunki udziału w postępowaniach zakupowych, znajdują się na stronie internetowej https://bip.rars.gov.pl w zakładce Aktualności/ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych.