[Archiwum] Ogłoszenie o prowadzonym rozeznaniu rynku - świadczenie usługi przechowania cukru białego obejmującej wymianę
27 Aug 2025, 11:23
Archiwum!
Ten dokument został przeniesiony do archiwum w dniu 10 września 2025 23:57, jego treść może być już nieaktualnaRządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku wśród Przedsiębiorców - Producentów cukru białego którzy są zainteresowani podjęciem współpracy z Agencją.
Zgłoszenie dotyczące woli współpracy z Agencją, w wersji elektronicznej, można pobrać ze strony internetowej https://bip.rars.gov.pl w zakładce Aktualności/ ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych.
Wypełnione zgłoszenie według załączonego wzoru wraz z kopią ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz kopię zaświadczenia o odbytym szkoleniu, należy złożyć w terminie do 10.09.2025 r. w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych, ul. Stawki 2b, 00-193 Warszawa lub przesłać na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl
Przesłanie Zgłoszenia woli współpracy z Agencją nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Informacji zawartych w zgłoszeniu Przedsiębiorcy RARS nie będzie traktować jako oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. RARS wskazuje, że niniejsze ogłoszenie nie stanowi ogłoszenia o zamówieniu. Służy ono rozeznaniu rynku w celu ewentualnego wszczęcia postępowania zakupowego w przyszłości. Nie stanowi w żaden sposób zobowiązania do wszczęcia postępowania zakupowego, zaś Przedsiębiorcy nie przysługują wobec RARS żadne roszczenia z tytułu zgłoszenia chęci współpracy.
I. Wymagania Agencji
- Cukier biały kat. II – produkt otrzymany z przerobu buraka cukrowego, przeznaczony do celów konsumpcyjnych, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia określone Rozporządzeniem (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. (Dz. U. UE. L. 2013.347.671) ustanawiającym wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007, zwany dalej „cukier biały”.
- Przejęcie z dotychczasowej lokalizacji oraz świadczenie kompleksowej usługi przechowania cukru białego, w magazynie własnym lub do którego Przedsiębiorca posiada tytuł prawny, obejmującej magazynowanie oraz wymianę na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych ( U. z 2024 r. poz. 1598 ze zm.).
Wymiana cukru polegać będzie na cyklicznym zastępowaniu produktu wchodzącego w skład rezerwy, w miejscu przechowania, produktem wyprodukowanym przez Przechowawcę, w tej samej ilości oraz wymaganej jakości nie rzadziej niż co 1 rok w trakcie kampanii cukrowniczej.
Za wykonaną kompleksową usługę przechowania cukru białego, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (plus podatek VAT) obejmującej wykonanie wszystkich czynności wynikających z umowy przechowania, w szczególności: koszt przejęcia cukru białego na przechowanie z magazynu dotychczasowego Przechowawcy wskazanego przez Agencję, koszty przeładunków (czynności przyjęcia, wydania, przemieszczenia rezerwy), w tym obejmujące również wszystkie czynności związane z wydaniem rezerwy nowemu przechowawcy przejmującemu rezerwę, czynności związanych z wymianą, ewentualnych ubytków, utrzymania odpowiedniej jakości i warunków przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami, normami i wymaganiami określonymi w umowie, badań jakościowych, ochrony magazynu, wydania i załadunku na środki transportu, poddania się kontroli, prowadzenia dokumentacji, inwentaryzacji oraz wszelkich czynności ciążących na Przechowawcy z tytułu zawartej umowy przechowania.
II. Wymagania dla Przedsiębiorców - Producentów cukru białego
- dokonanie przejęcia, w terminie który zostanie określony w warunkach postępowania zakupowego, cukru białego z magazynów dotychczasowego Przechowawcy;
- prowadzenie działalności w zakresie produkcji cukru białego spełniającego wymagania Agencji;
- przechowywanie cukru białego w magazynie własnym lub w magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (np. magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), zlokalizowanym na terytorium Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w Warunkach postępowania zakupowego, spełniającym wymagania zgodnie z rozporządzeniem (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.4.2004 z późn. zm.);
- posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania
i przechowywania cukru białego; - utrzymanie wymaganej jakości cukru białego przy przyjęciu, wymianie, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
- wymianę rezerwy strategicznej cukru białego w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
- prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
- zabezpieczenie magazynu, w którym przechowywana będzie rezerwa, zgodnie z postanowieniami umownymi;
- przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych oraz przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - U. L 119 z 4.5.2016);
- Przedsiębiorca zobowiązany jest do złożenia zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy, w formie określonej w Warunkach postępowania zakupowego, : pieniężnej, gwarancji bankowej, oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji (art. 777 § 1 pkt 5 K.p.c.) oraz posiadanie ich przez cały okres obowiązywania umowy;
- szczegółowe zasady współpracy pomiędzy Stronami określa projekt umowy, który zostanie przesłany Przedsiębiorcy wraz z zaproszeniem do złożenia oferty, po spełnieniu wymogów o ochronie informacji niejawnych;
- Agencja informuje, że do udziału w postępowaniu może nie zaprosić Przedsiębiorcy, którzy w wyniku dokonanej przez Agencję oceny został uznany za niewiarygodnego.
- Przedsiębiorca, z którym zostanie zawarta umowa ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość oraz nienaruszalność stanów przechowywanej rezerwy. Cukier biały stanowiący rezerwę strategiczną pozostaje do wyłącznej dyspozycji Agencji.
III. Informacje niejawne
Współpraca z Agencją prowadzona jest z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych. Przedsiębiorcy zainteresowani współpracą
z Agencją, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” będą zobowiązani do podjęcia, z dostatecznym wyprzedzeniem, działań w zakresie uzyskania uprawnień związanych z dostępem do informacji niejawnych.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 632 ze zm.).
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych, o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne oraz pod nr tel. 22 36 09 114.
Wniosek o przeprowadzenie szkolenia należy przesłać na adres poczty elektronicznej szkolenia.oin@rars.gov.pl
Zaproszenia do udziału w postępowaniu wysłane zostaną do Przedsiębiorców, którzy posiadają ważne poświadczenie bezpieczeństwa lub upoważnienie do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz zaświadczenie o odbytym szkoleniu.
IV. Inne postanowienia
- Agencja zaprosi do udziału w postępowaniu Przedsiębiorców- Producentów cukru białego, którzy przesłali Zgłoszenie woli współpracy z Agencją (Załącznik nr 1). Przedsiębiorcy, którzy zgłoszą chęć współpracy i spełnią określone przez Agencję warunki, otrzymają od Agencji zaproszenie do złożenia oferty (I etap postępowania). Do II etapu postępowania zostaną dopuszczeni Oferenci, gdy złożone przez nich oferty będą spełniać wymagania określone w warunkach postępowania. W II etapie postępowania prowadzone będą negocjacje cenowe, które mogą być prowadzone w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie korespondencyjnej;
- kryterium wyboru oferty będzie najkorzystniejsza oferta cenowa, wg algorytmu określonego w Warunkach postępowania zakupowego.
Dodatkowe informacje o prowadzonym rozeznaniu rynku można uzyskać w:
Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych
- Stawki 2b, 00-193 Warszawa
tel. 22 36 09 106 lub 22 36 09 360 składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail:
Ogólne warunki udziału w postępowaniach zakupowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.gov.pl/rars w zakładce: Co robimy>Rezerwy żywnościowe>Dla przedsiębiorców.
Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy traktować jako oferty
Załączniki: