[Archiwum] Usługa przechowywania konserw mięsnych sterylizowanych

09 Aug 2023, 11:47

OGŁOSZENIE

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców - producentów konserw mięsnych, dotyczące chęci współpracy z Agencją w zakresie świadczenia kompleksowej usługi przechowania rezerwy strategicznej konserw mięsnych sterylizowanych obejmującej magazynowanie oraz wymianę zwanej dalej „usługą przechowywania” na warunkach określonych w umowie.

I. Przedmiot zamówienia

Przedmiotem zamówienia będzie świadczenie kompleksowej usługi przechowania rezerw strategicznych konserw mięsnych sterylizowanych, sporządzonych z mięsa z ewentualnym dodatkiem surowców uzupełniających zwiększających wodochłonność w opakowaniach metalowych, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz normą PN-A-82022 „Mięso i przetwory mięsne Konserwy mięsne” wraz ze zmianą Az1 i Ap 1, których termin minimalnej trwałości jest nie krótszy niż 18 miesięcy, zwane dalej „konserwami” lub „rezerwą”.

Konserwy będą opakowane i oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, w opakowania metalowe hermetycznie zamknięte, o gramaturze od 160 do 400 g. Wszystkie materiały opakowaniowe oraz opakowania mają odpowiednie deklaracje zgodności.

Wymiana polegać będzie na zastępowaniu, w miejscu przechowania rezerwy strategicznej konserw, konserwami tożsamymi rodzajowo i gatunkowo wyprodukowanymi przez Oferenta w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy, do upływu okresu minimalnej trwałości konserw, (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50% tego okresu, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu minimalnej trwałości. W przypadku, gdy okres minimalnej trwałości jest dłuższy niż 36 miesięcy, Przedsiębiorca dokonywać będzie wymianę, tak aby każda konserwa stanowiąca rezerwę strategiczną była przechowywana nie dłużej niż 18 miesięcy licząc od daty produkcji, a przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy konserwa stanowiąca rezerwę strategiczną nie może być przechowywana dłużej niż 14 miesięcy licząc od daty produkcji.

Za wykonaną kompleksową usługę przechowania konserw, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (bez VAT) obejmującej wszelkie koszty wykonania umowy, w tym koszt przeładunków (czynności przyjęcia, wydania, przemieszczenia), utrzymania odpowiedniej jakości i warunków przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami, badań jakościowych, czynności związanych z wymianą, koszt certyfikowanych palet euro przeznaczonych do składowania i transportu rezerw, ochrony magazynu, poddania się kontroli, prowadzenia dokumentacji, inwentaryzacji oraz wszelkich czynności ciążących na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy przechowania konserw mięsnych.

II. Wymagania dla Przedsiębiorców

Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa powinien zapewnić w szczególności:

  1. wniesienie zabezpieczeń należytego wykonania umowy przechowywania;
  2. przejęcie konserw mięsnych na przechowanie z dotychczasowego magazynu przechowawcy, w terminie nie dłuższym niż 20 dni roboczych od pierwszego dnia obowiązywania umowy;
  3. przechowywanie konserw w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia ich jakości, zgodnie z wymaganiami umownymi i normą PN-A-82022 „Mięso i przetwory mięsne. Konserwy mięsne” wraz ze zmianą Ap1 i Az1 do tej normy oraz przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do rezerw, ich identyfikację i kontrolę;
  4. możliwość wydania w ciągu doby (załadunek na środki transportu) nie mniej niż  100 ton konserw;
  5. posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania i przechowywania konserw;
  6. wymaganą jakość konserw przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
  7. wymianę rezerwy strategicznej konserw w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
  8. prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
  9. zabezpieczenie magazynu, w którym przechowywana będzie rezerwa konserw, zgodnie z postanowieniami umownymi;
  10. oznakowanie rezerwy strategicznej konserw w sposób widoczny i czytelny, zgodnie z wymaganiami umowy;
  11. przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych i rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - Dz. U. L. 119 z 4.5.2016);
  12. posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy przechowania zabezpieczeń należytego wykonania umowy.

Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość, ochronę oraz nienaruszalność przechowywanych konserw. Konserwy stanowiące rezerwy strategiczne  pozostają do wyłącznej dyspozycji Agencji.

III. Zasady prowadzenia postępowania przetargowego

Wybór Przedsiębiorców, z którymi Agencja zawrze umowy w przedmiocie zamówienia, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.

I etap postępowania przetargowego

Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, iż nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:

  • realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z nie wykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy;
  • według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie produkcji albo przechowywania konserw będących przedmiotem postępowania.

Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.

Powołany w Agencji Tandem Zakupowy dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w warunkach przetargu i nie podlegają odrzuceniu.

II etap postępowania przetargowego

Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.

Tandem Zakupowy prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub formie pisemnej oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.

Negocjacje prowadzone będą w zakresie:

  • zryczałtowanej stawki za usługę przechowania konserw w złotych za tono/dobę (bez VAT) obejmującej wymianę tego towaru.

Tandem Zakupowy dokona wyboru najkorzystniejszych ofert, wg kryterium określonego w warunkach przetargu.

Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Termin wykonania usługi przechowania będzie wynosił 4 lata.

Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy w formie określonej w warunkach przetargu.

IV. Postępowanie prowadzone będzie z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010r. o ochronie informacji niejawnych.

W związku z powyższym istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.

Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.

Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.

W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.

Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać kierując zapytanie do Biura Bezpieczeństwa i Kontroli na adres poczty elektronicznej: szkolenia.OIN@rars.gov.pl lub telefonicznie (22) 36 09 114.

V. Zgłoszenie udziału w postępowaniu przetargowym

Zainteresowani Przedsiębiorcy powinni w terminie do 24.08.2023 r. złożyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ul. Grzybowska 45, 00-844 Warszawa na adres e-mail: sek_bz@rars.gov.pl oraz DW: beata.wilenska@rars.gov.pl wypełniony formularz (zgłoszenie) wg załączonego wzoru oraz zakładową specyfikację wyrobu/ normę zakładową wyrobu.

Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w Warszawie, ul. Grzybowska 45, tel. 22 36 09 314 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: beata.wilenska@rars.gov.pl  

 Zgłoszenie udziału w postępowaniu przetargowym, można pobrać ze strony internetowej  https://bip.rars.gov.pl w zakładce aktualności/ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych.

Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy traktować jako oferty.

Załączniki

Załącznik nr 1 - zgłoszenie udziału w postępowaniu przetargowym (rozmiar 27.88 kB)

 

 

 

Informacja o dokumencie Drukuj Na górę
Zamknij Wytworzył: Justyna Gdańska (09.08.2023)
Pierwsza publikacja: Joanna Uznańska (09.08.2023)
Ostatnia publikacja: Joanna Uznańska (09.08.2023)
Podmiot udostępniający informację: Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych
Język migowy Certyfikaty Logo BIP Elektroniczna Skrzynka Podawcza