[Archiwum] Ogłoszenie o przetargu na sprzedaż oraz świadczenie usługi przechowania masła i mleka odtłuszczonego w proszku obejmującej ich wymianę
31 Aug 2023, 12:45
Archiwum!
Ten dokument został przeniesiony do archiwum w dniu 05 września 2023 23:58, jego treść może być już nieaktualnaOGŁOSZENIE
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców – Producentów masła i mleka odtłuszczonego w proszku, dotyczące współpracy z Agencją w zakresie:
Zadanie 1: sprzedaży oraz świadczenia usługi przechowywania rezerwy strategicznej masła w chłodni będącej w dyspozycji przechowawcy.
Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa:
- dokona sprzedaży na rzecz Agencji masła w terminie nie dłuższym niż 7 dni od pierwszego dnia obowiązywania umowy;
- świadczyć będzie usługę przechowania masła obejmującą magazynowanie oraz wymianę, na warunkach określonych w umowie.
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa na rzecz Agencji masła niesolonego, wyprodukowanego ze śmietanki otrzymanej z mleka krowiego, o zawartości tłuszczu mlecznego nie mniej niż 82%, przeznaczonego do długookresowego przechowywania w chłodniach, spełniającego minimalne wymagania określone przez Agencję, zwanego dalej „masłem” i świadczenie usługi jego przechowania obejmującej wymianę, w temperaturze poniżej -22,1˚C.
Wymiana masła polegać będzie na zastępowaniu, w miejscu przechowania, określonej ilości rezerwy strategicznej masła tak, aby w całym okresie obowiązywania umowy do upływu okresu przechowywania (licząc od daty produkcji) określonego w normie PN-A-07005 „Produkty żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach” wraz ze zmianą Az1 do tej normy pozostało nie mniej niż 6 miesięcy, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy - do upływu okresu przechowywania powinno pozostać nie mniej niż 12 miesięcy.
Przedsiębiorca za wykonaną usługę przechowywania masła otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (plus VAT).
Jakość masła zgodna z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji określonymi w warunkach przetargu.
Zadanie 2: sprzedaży oraz świadczenia usługi przechowywania rezerwy strategicznej mleka odtłuszczonego w proszku w magazynie będącym w dyspozycji przechowawcy.
Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa:
- dokona sprzedaży na rzecz Agencji mleka odtłuszczonego w proszku w terminie nie dłuższym niż 7 dni od pierwszego dnia obowiązywania umowy;
- świadczyć będzie usługę przechowania mleka obejmującą magazynowanie oraz wymianę, na warunkach określonych w umowie.
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa na rzecz Agencji mleka odtłuszczonego w proszku o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zwane dalej „mlekiem”.
Wymiana polegać będzie na zastępowaniu w miejscu przechowywania rezerwy mleka, mlekiem wyprodukowanym przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości i wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy czas przechowywania mleka był nie dłuższy niż 50% okresu minimalnej trwałości, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed terminem wygaśnięcia umowy, do upływu terminu minimalnej trwałości mleka powinno pozostać nie mniej niż 60 % okresu minimalnej trwałości.
Przedsiębiorca za wykonaną usługę przechowywania mleka otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (plus VAT).
I. Wymagania dla Przedsiębiorców.
Zadanie 1: w zakresie sprzedaży oraz świadczenia usługi przechowania rezerwy strategicznej masła obejmującej jego magazynowanie oraz wymianę
Przedsiębiorca, który świadczyć będzie na rzecz Agencji usługę przechowywania masła, powinien zapewnić w szczególności:
-
- wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy przechowania;
- przechowywanie rezerwy masła w chłodni własnej lub w chłodni do której Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny, zlokalizowanej na terenie Polski, przy zapewnieniu jej ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach przetargu, spełniającej wymagania określone w rozporządzeniu (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r.;
- przechowywanie masła zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, normą PN-A-07005 „Produkty żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach” wraz ze zmianą Az1 do tej normy oraz wymaganiami Agencji, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonej komorze lub wydzielonej części komory chłodniczej, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do każdej partii masła, jego identyfikację i kontrolę;
- wymiany masła prowadzone w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy oraz prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianami przechowywanej rezerwy;
- wymaganą jakość masła przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
- oznakowanie rezerw strategicznych masła w sposób widoczny i czytelny, zgodnie z wymaganiami umownymi;
- przestrzeganie przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 756 z późn. zm.) i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE o ochronie danych osobowych (Dz. Urz. UE L 119 z 4.5.2016);
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy przechowania zabezpieczeń należytego wykonania umowy, w tym gwarancji bankowej.
Przedsiębiorca, z którym zostanie zawarta umowa przechowania ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość oraz nienaruszalność stanów przechowywanej rezerwy. Masło stanowiące rezerwy strategiczne pozostaje do wyłącznej dyspozycji Agencji.
Zadanie 2: w zakresie sprzedaży oraz świadczenia usługi przechowania rezerwy strategicznej mleka odtłuszczonego w proszku obejmującej jego magazynowanie oraz wymianę
Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa powinien zapewnić w szczególności:
-
- wniesienie zabezpieczeń należytego wykonania umowy,
- przechowywanie rezerwy mleka odtłuszczonego w proszku w magazynie własnym lub w magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny, zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach przetargu;
- przechowywanie rezerwy mleka odtłuszczonego w proszku zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do mleka, jego identyfikację i kontrolę;
- wymaganą jakość mleka odtłuszczonego w proszku przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
- wymianę prowadzoną w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
- prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszelkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
- oznakowanie rezerw strategicznych mleka odtłuszczonego w proszku w sposób widoczny i czytelny, zgodnie z wymaganiami umownymi;
- przestrzeganie przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 756 z poźn. zm.) i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE o ochronie danych osobowych (Dz. U. L 119 z 4.5.2016);
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy przechowania zabezpieczeń należytego wykonania umowy, w tym gwarancji bankowej.
Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość, ochronę oraz nienaruszalność przechowywanego mleka odtłuszczonego w proszku. Mleko odtłuszczone w proszku stanowiące rezerwy strategiczne pozostaje do wyłącznej dyspozycji Agencji.
II. Zasady prowadzenia postępowania przetargowego.
Wybór Przedsiębiorców nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.
- I etap postępowania przetargowego
Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, że nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:
-
- realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec, których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z niewykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy;
- według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie przechowywania masła i/lub mleka odtłuszczonego w proszku będącej przedmiotem postępowania.
Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie: wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.
Powołany w Agencji Zespół dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w warunkach przetargu i nie podlegają odrzuceniu.
- II etap postępowania przetargowego
Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.
Zespół prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie pisemnej oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.
Negocjacje prowadzone będą w zakresie:
Zadanie 1 :
- ceny sprzedaży masła w złotych za kilogram (bez VAT);
- zryczałtowanej stawki za usługę przechowania masła w złotych za tonodobę (bez VAT).
Zadanie 2:
- ceny sprzedaży mleka odtłuszczonego w proszku w złotych za kilogram (bez VAT);
- zryczałtowanej stawki za usługę przechowania mleka odtłuszczonego w proszku w złotych za tonodobę (bez VAT).
Zespół dokona wyboru najkorzystniejszych ofert, według kryteriów określonych w warunkach przetargu.
Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Okres świadczenia usługi przechowania masła i/lub mleka odtłuszczonego w proszku będzie wynosił 2 lata.
Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń należytego wykonania, w tym w formie gwarancji bankowej.
III. Postępowanie prowadzone będzie z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych.
W związku z powyższym, istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych, o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać kierując zapytanie do Biura Bezpieczeństwa i Kontroli w RARS bądź pod adresem e-mail: szkolenia.oin@rars.gov.pl
IV. Zainteresowani Przedsiębiorcy, powinni w terminie do 5 września 2023 r. złożyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ul. Grzybowska 45, 00-844 Warszawa, lub na adres email: sek_brz@rars.gov.pl wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru
Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w: Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w Warszawie, ul. Grzybowska 45, tel. 22 36 09 352 lub 22 36 09 360 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl
Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Rezerwy strategiczne » Rezerwy żywnościowe » Zakup towarów i usług do rezerw » Zasady udzielania zamówień
https://www.rars.gov.pl/index.php?dz=rezerwy-zywnosciowe-zasady
Zgłoszenie udziału w postepowaniu przetargowym w wersji elektronicznej można pobrać ze strony internetowej https://bip.rars.gov.pl w zakładce Aktualności/ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych
Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.
Załącznik 1 - Zgłoszenie chęci udziału w postępowaniu przetargowym.