[Archiwum] Usługi utrzymywania i gotowości sprzedaży mąki pszennej i mąki żytniej (mąki chlebowej)
07 Aug 2024, 15:10
Archiwum!
Ten dokument został przeniesiony do archiwum w dniu 26 sierpnia 2024 23:56, jego treść może być już nieaktualnaRządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców – Producentów mąki pszennej/mąki żytniej dotyczące chęci współpracy z Agencją w zakresie:
Zadanie 1
Kompleksowa usługa utrzymywania i stałej gotowości sprzedaży mąki pszennej
Przedmiotem utrzymywania będzie mąka pszenna (typ 450, 550, 650 oraz „Pięćsetka”) o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami, określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji określonymi w warunkach przetargu, zwanej dalej „mąką”.
Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa:
- wyodrębni ze stanów magazynowych wyprodukowaną przez siebie mąkę pszenną z przeznaczeniem na rezerwy strategiczne, w terminie nie dłuższym niż 14 dni od pierwszego dnia obowiązywania umowy;
- świadczyć będzie kompleksową usługę utrzymywania mąki pszennej typ 450, 550, 650 lub mąka pszenna „Pięćsetka” stanowiącej jego własność, zapewniając stałą gotowość jej sprzedaży, warunki magazynowania zgodnie z obowiązującymi przepisami gwarantując odpowiednią jakość utrzymywanej mąki, a także wymagany przez Agencję poziom ilościowy.
Przedsiębiorca za wykonaną kompleksową usługę utrzymywania mąki pszennej otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według ustalonej w trakcie postępowania zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (bez podatku VAT), obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.
Na wezwanie Agencji Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać na rzecz Agencji utrzymywaną mąkę pszenną, w ilości oraz w terminie wskazanym przez Agencję, w ustalonej w wyniku przetargu cenie.
Dopuszcza się możliwość utrzymywania mąki w opakowaniach innych niż opakowania jednostkowe (np. worki 25 kg, 50 kg, itp.) lub utrzymywanie mąki w silosie, pod warunkiem wydania mąki na żądanie Agencji w opakowaniach jednostkowych o masie netto 1 kg.
Zadanie 2
Kompleksowa usługa utrzymywania i stałej gotowości sprzedaży mąki żytniej (mąki chlebowej)
Przedmiotem utrzymywania będzie mąka żytnia (mąka chlebowa) o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami, określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji określonymi w warunkach przetargu, zwanej dalej „mąką”.
Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa:
- wyodrębni ze stanów magazynowych wyprodukowaną przez siebie mąkę żytnią z przeznaczeniem na rezerwy strategiczne, w terminie nie dłuższym niż 21 dni od pierwszego dnia obowiązywania umowy;
- świadczyć będzie kompleksową usługę utrzymywania mąki żytniej stanowiącej jego własność, zapewniając stałą gotowość jej sprzedaży, warunki magazynowania zgodnie z obowiązującymi przepisami gwarantując odpowiednią jakość utrzymywanej mąki, a także wymagany przez Agencję poziom ilościowy.
Przedsiębiorca za wykonaną kompleksową usługę utrzymywania mąki żytniej otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według ustalonej w trakcie postępowania zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (bez podatku VAT), obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.
Na wezwanie Agencji Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać na rzecz Agencji utrzymywaną mąkę żytnią, w ilości oraz w terminie wskazanym przez Agencję, w ustalonej w wyniku przetargu cenie.
Dopuszcza się możliwość utrzymywania mąki w opakowaniach innych niż opakowania jednostkowe (np. worki 50 kg, big bagi, itp.) lub utrzymywanie mąki w silosie, pod warunkiem wydania mąki na żądanie Agencji w opakowaniach jednostkowych o masie netto od 1 kg do 25 kg .
I. Wymagania dla Przedsiębiorców
Przedsiębiorca, który świadczyć będzie na rzecz Agencji usługę utrzymywania mąki pszennej/żytniej powinien zapewnić w szczególności:
- wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy utrzymywania;
- wyodrębnienie ze stanów magazynowych mąki z przeznaczeniem na rezerwy strategiczne;
- stałą gotowość sprzedaży na rzecz Agencji mąki stanowiącej rezerwę strategiczną, utrzymywanej na podstawie zawartej umowy, z terminem nie krótszym niż 50% okresu minimalnej trwałości;
- przechowywanie rezerwy mąki zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do mąki, jego identyfikację i kontrolę;
- przechowywanie rezerw w magazynie własnym lub magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (np.: magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), spełniającym wymagania określone w Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady, zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami określonymi w umowie;
- zapewnienie wymaganej jakości mąki w całym okresie utrzymywania;
- przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych i rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - Urz. UE L 119 z 4.05.2016);
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy utrzymywania zabezpieczenia należytego wykonania umowy w formie gwarancji bankowej
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy utrzymywania ubezpieczenia produktu w zakresie wszelkich ryzyk fizycznego uszkodzenia i utraty.
II. Zasady prowadzenia postępowania
Wybór Przedsiębiorców, z którymi Agencja zawrze umowy w przedmiocie zamówienia, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.
I etap postępowania
Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, że nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:
- realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z niewykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy;
- według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie produkcji albo utrzymywania mąki będącej przedmiotem postępowania.
Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.
Powołany w Agencji Tandem Zakupowy dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w warunkach przetargu i nie podlegają odrzuceniu.
II etap postępowania
Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.
Tandem Zakupowy prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie pisemnej oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.
Negocjacje prowadzone będą w zakresie:
Zadanie 1
- zryczałtowanej stawki za usługę utrzymywania mąki pszennej w zł/tonomiesiąc (bez podatku VAT).
- ceny w zł/kg (bez podatku VAT) po jakiej Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać utrzymywaną mąkę w przypadku wystąpienia konieczności wydania rezerwy.
Zadanie 2
- zryczałtowanej stawki za usługę utrzymywania mąki żytniej w zł/tonomiesiąc (bez podatku VAT).
- ceny w zł/kg (bez podatku VAT) po jakiej Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać utrzymywaną mąkę w przypadku wystąpienia konieczności wydania rezerwy.
Tandem Zakupowy dokona wyboru najkorzystniejszych ofert w ramach zadań, według kryteriów określonych w „Warunkach przetargu”.
Z wybranymi w wyniku postępowania Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Okres świadczenia usługi utrzymywania mąki pszennej i/lub żytniej będzie wynosił 2 lata.
Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń należytego wykonania, w tym w formie gwarancji bankowej.
III. Informacje niejawne
Postępowanie prowadzone będzie z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych.
W związku z powyższym, istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania zaświadczenia o szkoleniu – jeżeli Przedsiębiorca nie posiada Pełnomocnika ds. Ochrony Informacji Niejawnych - można złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia w zakresie przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletyn Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne: Informacje niejawne.
Wniosek o przeprowadzenie szkolenia należy przesłać na adres poczty elektronicznej: szkolenia.oin@rars.gov.pl
Zaproszenia do udziału w postępowaniu wysłane zostaną do Przedsiębiorców, którzy posiadają ważne poświadczenie bezpieczeństwa lub upoważnienie do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz zaświadczenie o odbytym szkoleniu.
IV. Terminy i adres
Zainteresowani Przedsiębiorcy, powinni w terminie do 26 sierpnia 2024 r. złożyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ul. Stawki 2B, 00-193 Warszawa, lub na adres email: sek_brz@rars.gov.pl wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru wraz z kopią ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz kopią zaświadczenia o odbytym szkoleniu.
Dodatkowe informacje o postępowaniu można uzyskać w:
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych00-193 Warszawa
ul. Stawki 2b
tel. 22 360 93 56 lub 22 360 93 60 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl
Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w Warszawie, ul. Stawki 2B, tel. 22 360 93 56 lub 22 360 93 60 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl
Ogólne warunki udziału w postępowaniach, znajdują się na stronie internetowej RARS http://www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania » Rezerwy żywnościowe » Dla przedsiębiorcy » Zasady udzielania zamówień.
Zgłoszenie udziału w postępowaniu w wersji elektronicznej można pobrać ze strony internetowej https://bip.rars.gov.pl/ w zakładce Aktualności/ Ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych.
Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.
Załączniki w formacie Word
Załącznik 1 - Zgłoszenie chęci udziału w postępowaniu (rozmiar 31.55 kB)
Załącznik 2 – Klauzula informacyjna RODOx (rozmiar18.11 kB)