[Archiwum] Ogłoszenie dot. sprzedaży konserw mięsnych sterylizowanych oraz świadczenie usługi przechowania
09 Oct 2024, 14:37
Archiwum!
Ten dokument został przeniesiony do archiwum w dniu 18 października 2024 23:55, jego treść może być już nieaktualnaRządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców - Producentów konserw mięsnych, dotyczące chęci współpracy z Agencją w zakresie:
- sprzedaży konserw mięsnych sterylizowanych oraz świadczenie usługi ich przechowania obejmującej magazynowanie oraz wymianę na warunkach określonych w umowie- Wariant A
lub
- sprzedaży konserw mięsnych sterylizowanych oraz świadczenie usługi wymiany konserw przechowywanych w magazynie Składnicy Agencji - Wariant B
I. Przedmiot Zamówienia
Wariant A
- sprzedaż na rzecz Agencji konserw mięsnych sterylizowanych wyprodukowanych z mięsa nie mniej niż 70%, z ewentualnym dodatkiem surowców uzupełniających zwiększających wodochłonność w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz normą PN-A-82022 „Mięso i przetwory mięsne Konserwy mięsne” wraz ze zmianą Az1 i Ap1, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, których termin minimalnej trwałości jest nie krótszy niż 18 miesięcy, zwane dalej „konserwami”. Nie dopuszcza się używania mięsa odkostnionego mechanicznie.
oraz
- świadczenie kompleksowej usługi jej przechowania obejmującej magazynowanie oraz wymianę na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2023 r., poz. 294 z późn. zm.).
Wymiana
Wymiana polegać będzie na zastępowaniu, w miejscu przechowania rezerwy strategicznej konserw, konserwami tożsamymi rodzajowo i gatunkowo wyprodukowanymi przez Oferenta w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy, do upływu okresu minimalnej trwałości konserw, (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50% tego okresu, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu minimalnej trwałości. W przypadku, gdy okres minimalnej trwałości jest dłuższy niż 36 miesięcy, Przedsiębiorca dokonywać będzie wymianę, tak aby każda konserwa stanowiąca rezerwę strategiczną była przechowywana nie dłużej niż 18 miesięcy licząc od daty produkcji, a przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy konserwa stanowiąca rezerwę strategiczną nie może być przechowywana dłużej niż 14 miesięcy licząc od daty produkcji.
Za wykonaną kompleksową usługę przechowania konserw, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (bez VAT) obejmującej wszelkie koszty wykonania umowy, w tym koszt dostarczenia konserw do magazynu, koszt przeładunków (czynności przyjęcia, wydania, przemieszczenia), utrzymania odpowiedniej jakości i warunków przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami, badań jakościowych, czynności związanych z wymianą, koszt certyfikowanych palet Euro przeznaczonych do składowania i transportu konserw, ochrony magazynu, poddania się kontroli, prowadzenia dokumentacji, inwentaryzacji oraz wszelkich czynności ciążących na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy przechowania konserw mięsnych.
Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość, ochronę oraz nienaruszalność przechowywanych konserw. Konserwy stanowiące rezerwy strategiczne pozostają do wyłącznej dyspozycji Agencji.
Wariant B
- sprzedaż na rzecz Agencji oraz dostarczenie do Składnicy Agencji konserw mięsnych sterylizowanych wyprodukowanych z mięsa nie mniej niż 70%, z ewentualnym dodatkiem surowców uzupełniających zwiększających wodochłonność w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz normą PN-A-82022 „Mięso i przetwory mięsne Konserwy mięsne” wraz ze zmianą Az1 i Ap1, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, których termin minimalnej trwałości jest nie krótszy niż 18 miesięcy, zwane dalej „konserwami” . Nie dopuszcza się używania mięsa odkostnionego mechanicznie
oraz
- świadczenie usługi wymiany konserw mięsnych sterylizowanych przechowywanej w magazynie Składnicy Agencji, według harmonogramu określonego w umowie na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2023 r. poz. 294 z póź. zm.).
Wymiana
Wymiana sterylizowanych konserw mięsnych polegać będzie na zastępowaniu określonej ilości konserw w Składnicy Agencji , stanowiącym docelowe miejsce przechowywania (z częstotliwością wynikającą z umowy, według określonego w niej harmonogramu), konserwami tożsamymi rodzajowo i gatunkowo wyprodukowanymi przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy, do upływu okresu minimalnej trwałości konserw, (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50% tego okresu. W przypadku, gdy okres minimalnej trwałości jest dłuższy niż 36 miesięcy, Przedsiębiorca dokonywać będzie wymianę, tak aby każda konserwa stanowiąca rezerwę strategiczną była przechowywana nie dłużej niż 18 miesięcy licząc od daty produkcji. Ostatnia wymiana konserw dokonana zostanie, tak aby konserwy były przechowywane w Składnicy Agencji nie dłużej niż 3 miesiące licząc od daty produkcji.
Za wykonaną kompleksową usługę wymiany sterylizowanych konserw mięsnych, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji każdorazowo wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł za jedną tonę/wymianę (masa netto produktu) (plus podatek VAT) obejmującej m.in. dostarczenie konserw mięsnych do Składnicy Agencji, odebranie konserw podlegających wymianie - zgodnie z harmonogramem wymiany i zagospodarowanie ich po każdej wymianie we własnym zakresie, koszty badań jakościowych, koszty palet Euro przeznaczonych do składowania i transportu, wszelkie czynności ciążące na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy wymiany.
II. Wymagania dla Przedsiębiorców
Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa powinien zapewnić w szczególności:
WARIANT A
- wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy przechowania;
- sprzedaż konserw mięsnych sterylizowanych spełniającej wymagania, w terminie określonym przez Agencję – z zastrzeżeniem, że dostawy muszą zostać zrealizowane do dnia 16 grudnia 2024 ;
- przechowywanie konserw w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia ich jakości, zgodnie z wymaganiami umownymi i normą PN-A-82022 „Mięso i przetwory mięsne. Konserwy mięsne” wraz ze zmianą Ap1 i Az1 do tej normy oraz przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do rezerw, ich identyfikację i kontrolę;
- przechowywanie rezerwy konserw w magazynie własnym lub magazynie do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (np. magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach przetargu;
- możliwość wydania w ciągu doby (załadunek na środki transportu) nie mniej niż
100 ton konserw; - posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania
i przechowywania konserw; - wymaganą jakość konserw przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
- wymianę rezerwy strategicznej konserw w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
- prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
- zabezpieczenie magazynu, w którym przechowywana będzie rezerwa konserw, zgodnie z postanowieniami umownymi;
- oznakowanie rezerwy strategicznej konserw w sposób widoczny i czytelny, zgodnie z wymaganiami umowy;
- przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych oraz przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - U. L 119 z 4.5.2016);
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy przechowania zabezpieczeń należytego wykonania umowy.
WARIANT B
- wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy wymiany w Składnicy Agencji;
- sprzedaż i dostarczenie wyprodukowanych przez Przedsiębiorcę konserw mięsnych do Składnicy Agencji – w terminie określonym przez Agencję – z zastrzeżeniem, że dostawy muszą zostać zrealizowane do dnia 16 grudnia 2024 ;
- wymianę konserw przechowywanych w Składnicy Agencji z częstotliwością określoną w umowie, konserwami tożsamymi rodzajowo i gatunkowo wyprodukowanymi przez Przedsiębiorcę, w tej samej ilości oraz wymaganej jakości i zagospodarowanie ich po każdej wymianie we własnym zakresie ;
- możliwość załadunku na środki transportu nie mniej niż 100 ton konserw;
- posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania ;
- wymaganą jakość konserw przy każdej wymianie, która odbywać się będzie zgodnie z harmonogramem wymian;
- oznakowanie rezerwy strategicznej konserw w sposób widoczny i czytelny, zgodnie z wymaganiami umowy;
- przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych oraz przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - U. L 119 z 4.5.2016);
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy wymiany zabezpieczenia należytego wykonania umowy.
III. Zasady prowadzenia postępowania przetargowego
Wybór Przedsiębiorców, z którymi Agencja zawrze umowy w przedmiocie zamówienia, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.
I etap postępowania przetargowego
Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, iż nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:
- realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z nie wykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy;
- według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie produkcji albo przechowywania konserw będących przedmiotem postępowania.
Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie zaproszenie przez Agencję do udziału w postepowaniu, wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.
Powołany w Agencji Tandem Zakupowy dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w warunkach przetargu i nie podlegają odrzuceniu.
II etap postępowania przetargowego
Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach.
Tandem Zakupowy prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub formie pisemnej oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.
IV. Negocjacje prowadzone będą w zakresie:
Wariant A
- ceny sprzedaży konserw w zł/kg (bez VAT);
- zryczałtowanej stawki za usługę przechowania konserw obejmującej ich wymianę i magazynowanie w złotych za tonodobę (bez podatku VAT).
Wariant B
- ceny sprzedaży konserw w zł/kg (bez VAT);
- zryczałtowanej stawki za usługę wymiany konserw w Składnicy Agencji w zł/ tonę /wymianę.
V. Kryteria wyboru ofert
Tandem Zakupowy dokona wyboru najkorzystniejszych ofert spośród Wariantu A lub Wariantu B, wg kryterium określonego w warunkach przetargu.
Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Termin wykonania usługi będzie wynosił 4 lata.
Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy w formie określonej w warunkach przetargu.
VI. Informacje niejawne
Postępowanie prowadzone będzie z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych.
W związku z powyższym, istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 632 z późn.zm.).
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych, o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne oraz pod nr tel. 22 36 09 114.
Wniosek o przeprowadzenie szkolenia należy przesłać na adres poczty elektronicznej szkolenia.oin@rars.gov.pl
Zaproszenia do udziału w postępowaniu wysłane zostaną do Przedsiębiorców, którzy posiadają ważne poświadczenie bezpieczeństwa lub upoważnienie do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz zaświadczenie o odbytym szkoleniu.
Zainteresowani Przedsiębiorcy powinni w terminie do 18.10.2024 r. złożyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ul. Stawki 2B, 00-193 Warszawa lub na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru wraz kopią ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz kopię zaświadczenia o odbytym szkoleniu.
Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w:
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych00-193 Warszawa
ul. Stawki 2b
tel. 22 36 09 367 lub 22 36 09 360 składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl
Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania>Rezerwy żywnościowe>Dla przedsiębiorcy>Zasady udzielania zamówień.
Zgłoszenie udziału w postępowaniu, w wersji elektronicznej, można pobrać ze strony internetowej https://bip.rars.gov.pl w zakładce Aktualności/ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych
Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.
Załączniki
Załącznik nr 1 - Zgłoszenie chęci udziału w postępowaniu przetargowym 28.71 kB