[Archiwum] Ogłoszenie o prowadzonym rozeznaniu rynku wśród Przedsiębiorców- Producentów konserw mięsnych, konserw typu pasztet w zakresie sprzedaży oraz świadczenie usługi ich przechowania lub usługi wymiany w Składnicy Agencji.
17 Apr 2025, 09:39
Archiwum!
Ten dokument został przeniesiony do archiwum w dniu 07 maja 2025 00:00, jego treść może być już nieaktualnaRządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku w branży mięsnej i poszukuje Przedsiębiorców - Producentów konserw mięsnych, konserw typu pasztet, którzy są zainteresowani podjęciem współpracy z Agencją.
Prowadzone rozeznanie rynku ma również na celu pozyskanie informacji, wśród Przedsiębiorców-Producentów branży mięsnej, w zakresie katalogu innych produktów sterylizowanych mięsnych, charakteryzujących się długim okresem przydatności do spożycia, które podczas przechowywania nie wymagają warunków chłodniczych (np. dania gotowe, inne).
Zgłoszenie dotyczące chęci współpracy z Agencją, w wersji elektronicznej, można pobrać ze strony internetowej https://bip.rars.gov.pl w zakładce Aktualności/ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych.
Wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru wraz kopią ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz kopię zaświadczenia o odbytym szkoleniu, należy złożyć w terminie do 6 maja 2025 r. w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych, ul. Stawki 2b, 00-193 Warszawa lub przesłać na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl
I. Wymagania Agencji
- sterylizowane konserwy mięsne - wyprodukowane z mięsa nie mniej niż 70%, z ewentualnym dodatkiem surowców uzupełniających zwiększających wodochłonność w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz normą PN-A-82022 „Mięso i przetwory mięsne Konserwy mięsne” wraz ze zmianą Az1 i Ap1, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, których termin minimalnej trwałości jest nie krótszy niż 18 miesięcy, zwane dalej „konserwami”. Nie dopuszcza się używania mięsa odkostnionego mechanicznie;
- sterylizowane konserwy typu pasztet – wyprodukowane z mięsa nie mniej niż 30% zawartości mięsa w wyrobie gotowym z ewentualnym dodatkiem surowców uzupełniających (np. składniki białkowe, tłuszczowe, węglowodanowe oraz owoce, warzywa, grzyby), w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz normą PN-A-82022 „Mięso i przetwory mięsne Konserwy mięsne” wraz ze zmianą Az1 i Ap1, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, których termin minimalnej trwałości jest nie krótszy niż 18 miesięcy, zwane dalej „konserwami”;
- świadczenie kompleksowej usługi przechowania konserw, w magazynie własnym lub do którego Przedsiębiorca posiada tytuł prawny, obejmującej magazynowanie oraz wymianę na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 1598 ze zm.).
- Wymiana polegać będzie na zastępowaniu, w miejscu przechowania rezerwy strategicznej konserw, konserwami tożsamymi rodzajowo i gatunkowo wyprodukowanymi przez Producenta, w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy, do upływu okresu minimalnej trwałości konserw, (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50% tego okresu, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu minimalnej trwałości. W przypadku, gdy okres minimalnej trwałości jest dłuższy niż 36 miesięcy, Przedsiębiorca dokonywać będzie wymianę, tak aby każda konserwa stanowiąca rezerwę strategiczną była przechowywana nie dłużej niż 18 miesięcy licząc od daty produkcji, a przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy konserwa stanowiąca rezerwę strategiczną nie może być przechowywana dłużej niż 14 miesięcy licząc od daty produkcji.
- Za wykonaną kompleksową usługę przechowania konserw, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (bez VAT) obejmującej wszelkie koszty wykonania umowy, w tym koszt dostarczenia konserw do magazynu, koszt przeładunków (czynności przyjęcia, wydania, przemieszczenia),czynności związanych z wydaniem rezerwy przechowawcy przejmującemu rezerwę, utrzymania odpowiedniej jakości i warunków przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami, badań jakościowych, czynności związanych z wymianą, koszt certyfikowanych palet Euro przeznaczonych do składowania i transportu konserw, ochrony magazynu, poddania się kontroli, prowadzenia dokumentacji, inwentaryzacji oraz wszelkich czynności ciążących na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy przechowania konserw;
lub/i
- świadczenie usługi wymiany konserw, przechowywanych w magazynie Składnicy Agencji (Składnica Agencji zostanie wskazana w warunkach postępowania), na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 1598 ze zm.)
- Wymiana polegać będzie na zastępowaniu określonej ilości konserw, w Składnicy Agencji stanowiącym docelowe miejsce przechowywania (z częstotliwością wynikającą z umowy, według określonego w niej harmonogramu), konserwami tożsamymi rodzajowo i gatunkowo wyprodukowanymi przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy, do upływu okresu minimalnej trwałości konserw, (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50% tego okresu. W przypadku, gdy okres minimalnej trwałości jest dłuższy niż 36 miesięcy, Przedsiębiorca dokonywać będzie wymianę, tak aby każda konserwa stanowiąca rezerwę strategiczną była przechowywana nie dłużej niż 18 miesięcy licząc od daty produkcji. Ostatnia wymiana konserw dokonana zostanie, tak aby konserwy były przechowywane w Składnicy Agencji nie dłużej niż 3 miesiące licząc od daty produkcji.
- Za wykonaną kompleksową usługę wymiany konserw, Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji każdorazowo wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł za jedną tonę/wymianę (masa netto produktu) (plus podatek VAT) obejmującej m.in. dostarczenie konserw do Składnicy Agencji, odebranie konserw podlegających wymianie - zgodnie z harmonogramem wymiany i zagospodarowanie ich po każdej wymianie we własnym zakresie, koszty badań jakościowych, koszty palet Euro przeznaczonych do składowania i transportu, wszelkie czynności ciążące na Przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy wymiany.
II. Wymagania dla Przedsiębiorców- Producentów konserw
- wyprodukowanie konserw spełniającej wymagania Agencji;
- przechowywanie rezerwy konserw w magazynie własnym lub magazynie do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (np. magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w warunkach przetargu lub/i wymianę konserw przechowywanych w Składnicy Agencji, z częstotliwością określoną w umowie, konserwami tożsamymi rodzajowo i gatunkowo wyprodukowanymi przez Przedsiębiorcę, w tej samej ilości oraz wymaganej jakości i zagospodarowanie ich po każdej wymianie we własnym zakresie;
- przechowywanie konserw w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia ich jakości, zgodnie z wymaganiami umownymi i normą PN-A-82022 „Mięso i przetwory mięsne. Konserwy mięsne” wraz ze zmianą Ap1 i Az1 do tej normy oraz przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do rezerw, ich identyfikację i kontrolę;
- posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania i przechowywania konserw;
- wymaganą jakość konserw przy przyjęciu, wymianie, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
- wymianę rezerwy strategicznej konserw w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
- prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
- zabezpieczenie magazynu, w którym przechowywana będzie rezerwa konserw, zgodnie z postanowieniami umownymi;
- przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych oraz przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - U. L 119 z 4.5.2016);
- warunkiem zawarcia umowy z Agencją jest wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy, w formie określonej w warunkach przetargu, : pieniężnej, gwarancji bankowej, oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji (art. 777 § 1 pkt 5 K.p.c.);
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy zabezpieczeń należytego wykonania umowy;
- szczegółowe zasady współpracy pomiędzy Stronami określa projekt umowy, który zostanie przesłany Przedsiębiorcy wraz z zaproszeniem do złożenia oferty, po spełnieniu wymogów o ochronie informacji niejawnych;
- Agencja informuje, że do udziału w postępowaniu może nie zaprosić Przedsiębiorcy, którzy w wyniku dokonanej przez Agencję oceny został uznany za niewiarygodnego.
III. Informacje niejawne
Współpraca z Agencją prowadzona jest z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych. Przedsiębiorcy zainteresowani współpracą z Agencją, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” będą zobowiązani do podjęcia, z dostatecznym wyprzedzeniem, działań w zakresie uzyskania uprawnień związanych z dostępem do informacji niejawnych.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 632 ze zm.).
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych, o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne oraz pod nr tel. 22 36 09 114.
Wniosek o przeprowadzenie szkolenia należy przesłać na adres poczty elektronicznej szkolenia.oin@rars.gov.pl
Zaproszenia do udziału w postępowaniu wysłane zostaną do Przedsiębiorców, którzy posiadają ważne poświadczenie bezpieczeństwa lub upoważnienie do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone” oraz zaświadczenie o odbytym szkoleniu.
IV. Inne postanowienia
- Agencja zaprosi do udziału postępowaniu Przedsiębiorców- Producentów, którzy przesłali Zgłoszenie chęci współpracy z Agencją (Załącznik nr 1). Przedsiębiorcy, którzy zgłoszą chęć współpracy i spełnią określone przez Agencję warunki, otrzymają od Agencji zaproszenie do złożenia oferty (I etap postępowania). Do II etapu postępowania zostaną dopuszczeni Oferenci, gdy złożone przez nich oferty będą spełniać wymagania określone w warunkach postępowania. W II etapie postępowania prowadzone będą negocjacje cenowe, które mogą być prowadzone w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie korespondencyjnej;
- kryterium wyboru oferty będzie najkorzystniejsza oferta cenowa, wg algorytmu określonego w warunkach przetargu.
Dodatkowe informacje o prowadzonym rozeznaniu rynku można uzyskać w:
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych00-193 Warszawa
ul. Stawki 2b
tel. 22 36 09 367 lub 22 36 09 360 składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: sek_brz@rars.gov.pl
Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania > Rezerwy żywnościowe > Dla przedsiębiorcy > Zasady udzielania zamówień.
Załączniki
Załącznik nr 1 - Zgłoszenie chęci współpracy z Agencją PDF, 204.24 kB
Załącznik nr 2 – Klauzula informacyjna RODO PDF, 103.58 kB