[Archiwum] Kompleksowa usługa przechowywania, utrzymywania rezerwy strategicznej mąki pszennej i/lub mąki żytniej
02 Oct 2023, 13:00
Archiwum!
Ten dokument został przeniesiony do archiwum w dniu 13 października 2023 15:30, jego treść może być już nieaktualnaInformacje ogólne
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców – Producentów mąki pszennej i/lub mąki żytniej dotyczące współpracy z Agencją w zakresie:
Zadanie 1
Sprzedaż mąki pszennej oraz świadczenie kompleksowej usługi jej przechowania obejmującej jej wymianę.
Przedmiotem zamówienia będzie sprzedaż i przechowywanie na rzecz Agencji mąki pszennej (typ 450, „pięćsetka”, 550) o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami, określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji określonymi w warunkach przetargu, zwanej dalej „mąką” i świadczenie usługi jej przechowywania obejmującej wymianę.
Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa:
- dokona sprzedaży na rzecz Agencji mąki pszennej (dostawa do dnia 15.12.2023 r.),
- świadczyć będzie usługę przechowywania mąki pszennej obejmującą magazynowanie oraz wymianę, na warunkach określonych w umowie.
Wymiana polegać będzie na zastępowaniu, w miejscu przechowania określonej ilości rezerwy strategicznej mąki pszennej, mąką wyprodukowaną przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości i wymaganej jakości tak, aby w całym okresie obowiązywania umowy czas przechowywania (licząc od daty produkcji) mąki był nie dłuższy niż 50% okresu minimalnej trwałości deklarowanego przez Przedsiębiorcę, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed terminem wygaśnięcia umowy, powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu minimalnej trwałości.
Przedsiębiorca za wykonaną usługę przechowywania mąki otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według ustalonej w trakcie postępowania zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (plus VAT).
Zadanie 2
Kompleksowa usługa utrzymywania i stałej gotowości sprzedaży mąki pszennej.
Przedmiotem utrzymywania będzie mąka pszenna (typ 550 lub „pięćsetka”) o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami, określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji określonymi w warunkach przetargu, zwanej dalej „mąką”.
Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa:
- wyodrębni ze stanów magazynowych wyprodukowaną przez siebie mąkę pszenną z przeznaczeniem na rezerwy strategiczne, w terminie nie dłuższym niż 7 dni od pierwszego dnia obowiązywania umowy;
- świadczyć będzie kompleksową usługę utrzymywania mąki pszennej typ 550 lub „pięćsetka”, zapewniając stałą gotowość jej sprzedaży, warunki magazynowania zgodnie z obowiązującymi przepisami gwarantując odpowiednią jakość utrzymywanej mąki, a także wymagany przez Agencję poziom ilościowy.
Przedsiębiorca za wykonaną kompleksową usługę utrzymywania mąki pszennej otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według ustalonej w trakcie postępowania zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (bez podatku VAT), obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.
Na wezwanie Agencji Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać na rzecz Agencji utrzymywaną mąkę pszenną, w ilości oraz w terminie wskazanym przez Agencję, w ustalonej w wyniku przetargu cenie.
Dopuszcza się możliwość utrzymywania mąki w opakowaniach innych niż opakowania jednostkowe (np. worki 25 kg, 50 kg, itp.) lub utrzymywanie mąki w silosie, pod warunkiem wydania mąki na żądanie Agencji w opakowaniach jednostkowych o masie netto od 1000 g.
Zadanie 3
Kompleksowa usługa utrzymywania i stałej gotowości sprzedaży mąki pszennej.
Przedmiotem utrzymywania będzie mąka pszenna (typ 450, 550, 650 oraz „pięćsetka”) o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami, określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji określonymi w warunkach przetargu, zwanej dalej „mąką”.
Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa:
- wyodrębni ze stanów magazynowych wyprodukowaną przez siebie mąkę pszenną z przeznaczeniem na rezerwy strategiczne, w terminie nie dłuższym niż 14 dni od pierwszego dnia obowiązywania umowy;
- świadczyć będzie kompleksową usługę utrzymywania mąki pszennej typ 450, 550, 650 lub mąka pszenna „Pięćsetka” zapewniając stałą gotowość jego sprzedaży, warunki magazynowania zgodnie z obowiązującymi przepisami gwarantując odpowiednią jakość utrzymywanej mąki, a także wymagany przez Agencję poziom ilościowy.
Przedsiębiorca za wykonaną kompleksową usługę utrzymywania mąki pszennej otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według ustalonej w trakcie postępowania zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (bez podatku VAT), obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.
Na wezwanie Agencji Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać na rzecz Agencji utrzymywaną mąkę pszenną, w ilości oraz w terminie wskazanym przez Agencję, w ustalonej w wyniku przetargu cenie.
Dopuszcza się możliwość utrzymywania mąki w opakowaniach innych niż opakowania jednostkowe (np. worki 25 kg, 50 kg, itp.) lub utrzymywanie mąki w silosie, pod warunkiem wydania mąki na żądanie Agencji w opakowaniach jednostkowych o masie netto od 1000 g.
Zadanie 4
Kompleksowa usługa utrzymywania i stałej gotowości sprzedaży mąki żytniej (mąki chlebowej).
Przedmiotem utrzymywania będzie mąka żytnia (mąka chlebowa) o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami, określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji określonymi w warunkach przetargu, zwanej dalej „mąką”.
Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa:
- wyodrębni ze stanów magazynowych wyprodukowaną przez siebie mąki żytniej z przeznaczeniem na rezerwy strategiczne, w terminie nie dłuższym niż 21 dni od pierwszego dnia obowiązywania umowy;
- świadczyć będzie kompleksową usługę utrzymywania mąki żytniej zapewniając stałą gotowość jego sprzedaży, warunki magazynowania zgodnie z obowiązującymi przepisami gwarantując odpowiednią jakość utrzymywanej mąki, a także wymagany przez Agencję poziom ilościowy.
Przedsiębiorca za wykonaną kompleksową usługę utrzymywania mąki żytniej otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według ustalonej w trakcie postępowania zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (bez podatku VAT), obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.
Na wezwanie Agencji Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać na rzecz Agencji utrzymywaną mąkę żytnią, w ilości oraz w terminie wskazanym przez Agencję, w ustalonej w wyniku przetargu cenie.
Dopuszcza się możliwość utrzymywania mąki w opakowaniach innych niż opakowania jednostkowe (np. worki 50 kg, big bagi, itp.) lub utrzymywanie mąki w silosie, pod warunkiem wydania mąki na żądanie Agencji w opakowaniach jednostkowych o masie netto od 1 kg do 25 kg.
I. Wymagania dla Przedsiębiorców
Przedsiębiorca, który świadczyć będzie na rzecz Agencji usługi powinien zapewnić
w szczególności:
- wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy sprzedaży i przechowania/ utrzymywania;
- sprzedaż mąki pszennej spełniającej wymagania w terminie określonym przez Agencję, tj. do dnia 15.12.2023 r. – dotyczy Zadania nr 1;
- wyodrębnienie ze stanów magazynowych mąki z przeznaczeniem na rezerwy strategiczne – dotyczy Zadania nr 2, 3 i 4;
- stałą gotowość sprzedaży na rzecz Agencji mąki stanowiącej rezerwę strategiczną, utrzymywanej na podstawie zawartej umowy, z terminem nie krótszym niż 50% okresu minimalnej trwałości - dotyczy Zadania nr 2, 3 i 4;;
- przechowywanie rezerwy mąki zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do mąki jego identyfikację i kontrolę;
- przechowywanie rezerw w magazynie własnym lub magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), spełniającym wymagania określone w Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady, zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami określonymi w umowie;
- zapewnienie wymaganej jakości mąki w całym okresie przechowywania lub/i utrzymywania;
- przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych i rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - Urz. UE L 119 z 4.05.2016);
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy sprzedaży i przechowania/utrzymywania zabezpieczenia należytego wykonania umowy w formie gwarancji bankowej;
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy utrzymywania ubezpieczenia produktu w zakresie wszelkich ryzyk fizycznego uszkodzenia i utraty – dotyczy Zadania nr 2, 3 i 4;
- prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszelkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy – dotyczy Zadania nr1.
II. Zasady prowadzenia postępowania przetargowego
Wybór Przedsiębiorców, z którymi Agencja zawrze umowy w przedmiocie zamówienia, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.
I etap postępowania przetargowego
Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, że nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:
- realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec, których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z niewykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy;
- według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie produkcji, przechowywania albo utrzymywania mąki będącej przedmiotem postępowania.
Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie: wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.
Powołany w Agencji Tandem Zakupowy dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w warunkach przetargu i nie podlegają odrzuceniu.
II etap postępowania przetargowego
Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.
Tandem Zakupowy z Przedsiębiorcami spełniającymi wymagania określone w warunkach, prowadzić będzie negocjacje cenowe i dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.
Negocjacje prowadzone będą w zakresie:
Zadanie 1
- ceny sprzedaży mąki pszennej w zł/kg (bez podatku VAT);
- zryczałtowanej stawki za usługę przechowywania mąki w zł/tonomiesiąc (bez podatku VAT).
Zadanie 2
- zryczałtowanej stawki za usługę utrzymywania mąki pszennej w zł/tonomiesiąc (bez podatku VAT).
- ceny w zł/kg (bez podatku VAT) po jakiej Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać utrzymywaną mąkę w przypadku wystąpienia konieczności wydania rezerwy.
Zadanie 3
- zryczałtowanej stawki za usługę utrzymywania mąki pszennej w zł/tonomiesiąc (bez podatku VAT).
- ceny w zł/kg (bez podatku VAT) po jakiej Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać utrzymywaną mąkę w przypadku wystąpienia konieczności wydania rezerwy.
Zadanie 4
- zryczałtowanej stawki za usługę utrzymywania mąki żytniej w zł/tonomiesiąc (bez podatku VAT).
- ceny w zł/kg (bez podatku VAT) po jakiej Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać utrzymywaną mąkę w przypadku wystąpienia konieczności wydania rezerwy.
Tandem Zakupowy dokona wyboru najkorzystniejszych ofert, według kryteriów określonych w „Warunkach przetargu”.
Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Okres świadczenia usługi przechowania oraz utrzymywania mąki pszennej i/lub żytniej będzie wynosił 3 lata.
Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń należytego wykonania, w tym w formie gwarancji bankowej.
III. Postępowanie prowadzone będzie z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych
W związku z powyższym, istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania zaświadczenia o szkoleniu – jeżeli Przedsiębiorca nie posiada Pełnomocnika ds. Ochrony Informacji Niejawnych - można złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia w zakresie przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletyn Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne.
Zainteresowani Przedsiębiorcy, powinni w terminie do 13 października 2023 r. złożyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ul. Grzybowska 45, 00-844 Warszawa, lub na adres email: sek_bz@rars.gov.pl wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru
Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w: Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w Warszawie, ul. Grzybowska 45, tel. 22 36 09 125 lub 22 36 09 356 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: katarzyna.dawidzka@rars.gov.plOgólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania » Rezerwy żywnościowe » Dla przedsiębiorcy » Zasady udzielania zamówień
Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.
Załączniki
Załącznik 1 - Zgłoszenie chęci udziału w postępowaniu przetargowym (format Word, rozmiar 49.37 kB)