[Archiwum] Zakup usługi przechowywania, w tym wymiany masła

11 Jan 2024, 12:26

I. Informacje ogólne

Przedmiotem przechowania będzie masło niesolone, wyprodukowane ze śmietanki otrzymanej z mleka krowiego, o zawartości tłuszczu mlecznego nie mniej niż 82%, przeznaczone do długookresowego przechowywania w chłodniach w temperaturze poniżej 22,1°C, spełniające minimalne wymagania określone przez Agencję, zwane dalej „masłem”.

Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa:

  • przejmie do przechowania masło z magazynów dotychczasowego przechowawcy wskazanego przez Agencję (województwo podlaskie), w terminie określonym w „Warunkach przetargu” (termin obowiązywania umowy upływa w lutym 2024 r.);
  • świadczyć będzie usługę przechowywania masła obejmującą magazynowanie oraz wymianę, na warunkach określonych w umowie.
Wymiana masła

Wymiana masła polegać będzie na zastępowaniu, w miejscu przechowania określonej ilości rezerwy strategicznej masła, masłem wyprodukowanym przez Oferenta, w takiej samej ilości i wymaganej jakości tak, aby w całym okresie obowiązywania umowy do upływu okresu przechowywania (licząc od daty produkcji) określonego w normie PN-A-07005 „Produkty żywnościowe Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach” wraz ze zmianą Az1 do tej normy pozostało nie mniej niż 6 miesięcy, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed upływem terminu wygaśnięcia umowy - do upływu okresu przechowywania powinno pozostać nie mniej niż 12 miesięcy.

Za wykonaną kompleksową usługę przechowania masła (obejmującą wszystkie czynności wynikające z umowy, w tym również koszt przejęcia masła na przechowanie z magazynu dotychczasowego przechowawcy), Przedsiębiorca otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (plus VAT).

Jakość masła musi być zgodna z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz spełniać wymagania określone w Załączniku Nr 2 do Warunków przetargu.

Masło musi być opakowane i oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami
w opakowaniach o gramaturze do 25 kg. Wszystkie materiały opakowaniowe
oraz opakowania muszą posiadać odpowiednie deklaracje zgodności.

Wymagania dla Przedsiębiorców w zakresie usługi przechowania masła obejmującej magazynowanie i wymianę

Przedsiębiorca, który świadczyć będzie na rzecz Agencji usługę przechowywania masła, powinien zapewnić w szczególności:

  • wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy przechowania;
  • dokonanie przejęcia, w terminie określonym w „Warunkach przetargu”, masła na przechowanie z magazynu dotychczasowego przechowawcy, wskazanego przez Agencję;
  • przechowywanie rezerw masła w magazynie spełniającym wymagania rozporządzenia (WE) nr 853/2004, zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, normą PN-A-07005 Produkty żywnościowe - Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach wraz ze zmianą Az1 do tej normy oraz wymaganiami Agencji;
  • przechowywanie masła w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jego jakości, zgodnie z wymaganiami umownymi oraz przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w wydzielonych pomieszczeniach magazynowych lub wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny do niego dostęp, identyfikację i kontrolę;
  • posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania
    i przechowywania masła;
  • zapewnienie wymaganej jakości masła przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
  • możliwość wydania w ciągu doby (załadunek na środki transportu) nie mniej niż 100 ton masła;
  • wymianę rezerwy strategicznej masła prowadzoną w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Oferenta;
  • prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane
    z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
  • oznakowanie rezerwy strategicznej masła w sposób widoczny i czytelny, zgodnie
    z wymaganiami umowy;
  • zabezpieczenie magazynu, w którym przechowywana będzie rezerwa masła, zgodnie z postanowieniami umownymi;
  • Przestrzeganie przepisów ustawy z 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 756 z późn. zm.) i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE o ochronie danych osobowych (Dz. Urz. UE L 119 z 4.5.2016);
  • posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy przechowania zabezpieczeń należytego wykonania umowy w formie określonej w warunkach przetargu.

Przedsiębiorca, z którym zostanie zawarta umowa przechowania  ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość oraz nienaruszalność stanów przechowywanej rezerwy. Masło stanowiące rezerwy strategiczne pozostaje do wyłącznej dyspozycji Agencji.

II. Zasady prowadzenia postępowania przetargowego

Wybór Przedsiębiorców, którzy będą świadczyć usługę przechowania masła obejmującą magazynowanie i wymianę, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.

I etap postępowania przetargowego

Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, iż nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:

  • realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z niewykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy;
  • według posiadanych przez Agencję informacji lub nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie produkcji albo przechowywania masła.

Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.

Powołany w Agencji Tandem Zakupowy dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w warunkach przetargu i nie podlegają odrzuceniu.

II etap postępowania przetargowego

Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.

Tandem Zakupowy prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów, w  formie spotkania on-line na platformie teams lub w formie pisemnej poprzez wymianę korespondencji oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.

Negocjacje prowadzone będą w zakresie:

  • zryczałtowanej stawki za usługę przechowania masła w złotych za tonodobę (bez VAT).

Tandem Zakupowy dokona wyboru najkorzystniejszych ofert według kryterium, określonego w warunkach przetargu, uwzględniając wysokość zryczałtowanej stawki za usługę przechowania masła w złotych za tonodobę (bez VAT), obejmującą magazynowanie i wymianę oraz koszty przejęcia masła ze wskazanej przez Agencję lokalizacji.

Z wybranymi w wyniku postępowań przetargowych Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy.

Okres świadczenia usługi przechowania będzie wynosił 3 lata.

Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy, w formie określonej w warunkach przetargu.

III. Informacje niejawne

Postępowanie prowadzone będzie z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych.

W związku z powyższym, istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.

Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.

Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.

W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych, o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.

Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne

Bez szkolenia z zakresu ochrony informacji niejawnych Przedsiębiorcy nie mogą złożyć oferty.

IV. Termini i adresy

Zainteresowani Przedsiębiorcy, powinni w terminie do 11.01.2024 r. do godz. 15:30 złożyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ul. Grzybowska 45, 00-844 Warszawa, lub na adres e-mail: sek_bz@rars.gov.pl wypełniony formularz (zgłoszenie) wg załączonego wzoru.

Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w:

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych
00-844 Warszawa
ul. Grzybowska 45
składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: katarzyna.sokol-przestrzelska@rars.gov.pl albo pod numerem telefonu: +48 882 430 406.

Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Rezerwy strategiczne » Rezerwy żywnościowe » Zakup towarów i usług do rezerw » Zasady udzielania zamówień

Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.

Załącznik w formacie Word

Zgłoszenie udziału w postępowaniu przetargowym (rozmiar 29.19 kB)

Informacja o dokumencie Drukuj Na górę
Zamknij Wytworzył: Joanna Pujer (03.01.2024)
Pierwsza publikacja: Olga Czarkowska (03.01.2024)
Ostatnia publikacja: Olga Czarkowska (11.01.2024)
Podmiot udostępniający informację: Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych
Język migowy Certyfikaty Logo BIP Elektroniczna Skrzynka Podawcza