[Archiwum] Świadczenie kompleksowej usługi przechowania dań gotowych obejmującej magazynowanie oraz wymianę

23 Apr 2024, 10:17

Przedmiot zamówienia

Przedmiotem zamówienia będzie:

  • świadczenie kompleksowej usługi przechowania dań gotowych obejmującej magazynowanie oraz wymianę na zasadach określonych w umowie oraz w ustawie z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych (Dz. U. z 2023 r. poz. 294).

Dania gotowe

Dania gotowe są to produkty sporządzone z mięsa z ewentualnym dodatkiem warzyw i produktów mącznych, w zalewie z przyprawami aromatyczno-smakowymi, utrwalone przez sterylizację, w opakowaniach hermetycznie zamkniętych, których termin minimalnej trwałości jest nie krótszy niż 12 miesięcy, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, w tym:

1. Klopsiki / pulpety

O zawartości mięsa nie mniej niż 35% i zawartości tłuszczu nie więcej niż 15% w stosunku do deklarowanej masy netto produktu;

2. Mięso / mięsa w sosie

O zawartości mięsa nie mniej niż 40%, zawartości galarety lub soku mięsnego nie więcej niż 35% i zawartości tłuszczu nie więcej niż 22% w stosunku do deklarowanej masy netto produktu;

3. Fasola w sosie z dodatkiem mięsnym

O zawartości fasoli nie mniej niż 45%, zawartości tłuszczu nie więcej niż 18% oraz zawartości składników mięsnych, w zależności od rodzaju produktu, nie mniej niż: mięsa 13%, kiełbasy 7% lub boczku 8% w stosunku do deklarowanej masy netto produktu;

Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa przejmie dania gotowe stanowiące rezerwy strategiczne od dotychczasowego Przechowawcy wskazanego przez Agencję, w terminie określonym w Warunkach przetargu (termin obowiązywania umów upływa we wrześniu 2024 r.) oraz świadczyć będzie usługę przechowania dań gotowych obejmującą ich magazynowanie oraz wymianę na warunkach określonych w umowie.

Wymiana

Wymiana polegać będzie na zastępowaniu w miejscu przechowywania rezerwy dań gotowych, daniami gotowymi tożsamymi rodzajowo i gatunkowo wyprodukowanymi przez Przedsiębiorcę w tej samej ilości oraz wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy do upływu okresu minimalnej trwałości dań gotowych (określonego przez Producenta), pozostawało zawsze nie mniej niż 50 % tego okresu, z zastrzeżeniem, że przez ostatnie 30 dni przed terminem wygaśnięcia umowy, do upływu terminu minimalnej trwałości dań powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu przechowywania.

Przedsiębiorca za wykonaną kompleksową usługę przechowania dań gotowych, otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (bez VAT), obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.

I. Wymagania dla Przedsiębiorców

Przedsiębiorca, który będzie świadczyć usługę przechowywania dań gotowych, powinien zapewnić w szczególności:

  • wniesienie zabezpieczeń należytego wykonania umowy przechowania;
  • dokonanie przejęcia dań gotowych na przechowanie w terminie określonym w Warunkach przetargu, z magazynu dotychczasowego Przechowawcy;
  • przechowywanie dań gotowych w magazynie własnym lub magazynie do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny, zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w Warunkach przetargu, spełniającym wymagania określone w rozporządzeniu (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r.;
  • przechowywanie dań gotowych zgodnie z wymaganiami Agencji, obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub w wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do każdej partii dań gotowych, ich identyfikację i kontrolę;
  • posiadanie sprawnej infrastruktury technicznej niezbędnej do przyjęcia, wydania i przechowywania dań gotowych;
  • wymaganą jakość dań gotowych przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
  • wymianę przechowywanych dań gotowych, prowadzoną w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
  • prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanej rezerwy;
  • oznakowanie rezerw strategicznych dań gotowych w sposób czytelny i widoczny, zgodnie z wymaganiami umownymi;
  • przestrzeganie przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 756 z późn. zm.) i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE o ochronie danych osobowych ( Urz. L 119 z 4.5.2016).
  • posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy przechowania zabezpieczeń należytego wykonania umowy, w tym gwarancji bankowej.

Przedsiębiorca, z którym zawarta zostanie umowa, ponosić będzie odpowiedzialność za ilość, jakość, ochronę oraz nienaruszalność przechowywanych dań gotowych. Dania gotowe stanowiące rezerwy strategiczne pozostają do wyłącznej dyspozycji Agencji.

II. Zasady prowadzenia postępowania przetargowego

Wybór Przedsiębiorców, z którymi Agencja zawrze umowy w przedmiocie zamówienia, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.

I etap postępowania przetargowego

Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z warunkami przetargu
do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, że nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:

  1. realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z niewykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy,
  2. którzy według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie produkcji albo przechowywania dań gotowych będących przedmiotem postępowania.

Warunkiem przystąpienia do postępowania będzie wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej  w warunkach przetargu.

Powołany w Agencji Tandem Zakupowy dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w „Warunkach przetargu” i nie podlegają odrzuceniu.

II etap postępowania przetargowego

Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w warunkach przetargu oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.

Tandem prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub w formie pisemnej, a także w uzasadnionych przypadkach na prośbę kontrahenta, Agencja może dopuścić przeprowadzenie negocjacji za pośrednictwem środka komunikacji elektronicznej MS TEAMS oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.

Negocjacje prowadzone będą w zakresie:

  • zryczałtowanej stawki za usługę przechowania dań gotowych w złotych za tonodobę (bez VAT), obejmującej wymianę tego towaru.

Tandem Zakupowy dokona wyboru najkorzystniejszych ofert, według kryteriów określonych w warunkach przetargu.

Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Okres świadczenia usługi przechowania dań gotowych będzie wynosił 4 lata.

Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy w formie określonej w warunkach przetargu.

III. Informacje niejawne

Postępowania prowadzone będą z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych.

W związku z powyższym istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.

Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.

Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa dostępu do informacji niejawnych.

W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.

Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletyn Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne, kierując zapytanie do Pełnomocnika Prezesa ds. Ochrony Informacji Niejawnych w RARS bądź pod adresem e-mail: szkolenia.oin@rars.gov.pl

Bez szkolenia z zakresu ochrony informacji niejawnych Przedsiębiorcy nie mogą złożyć oferty.

IV. Terminy i adresy

Zainteresowani Przedsiębiorcy, powinni w terminie do dnia 8 maja 2024 r. do godziny 15:30 złożyć w:

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych
00-844 Warszawa
ul. Grzybowska 45

z dopiskiem Biuro Zakupów lub przesłać drogą elektroniczną na adres: kancelaria@rars.gov.pl oraz DW adam.kwiatkowski@rars.gov.pl wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru.

Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w: Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w Warszawie, ul. Grzybowska 45, tel. 22 36 09 276 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: adam.kwiatkowski@rars.gov.pl

Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania » Rezerwy żywnościowe » Dla przedsiębiorcy » Zasady udzielania zamówień

Zgłoszenie udziału w postępowaniu przetargowym w wersji elektronicznej można pobrać ze strony internetowej  https://bip.rars.gov.pl/ w zakładce Aktualności/ Ogłoszenia dotyczące rezerw żywnościowych

Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.

Załączniki w formacie Word

Załącznik 1 – Zgłoszenie chęci udziału w postępowaniu przetargowym (rozmiar 41.65 kB)

Załącznik 2 – Klauzula informacyjna RODO (rozmiar 18.07 kB)

Informacja o dokumencie Drukuj Na górę
Zamknij Wytworzył: Weronika Koczyk (23.04.2024)
Pierwsza publikacja: Olga Czarkowska (23.04.2024)
Ostatnia publikacja: Olga Czarkowska (23.04.2024)
Podmiot udostępniający informację: Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych
Język migowy Certyfikaty Logo BIP Elektroniczna Skrzynka Podawcza