[Archiwum] Kompleksowa usługa utrzymywania rezerwy strategicznej makaronu
11 Aug 2023, 15:08
Archiwum!
Ten dokument został przeniesiony do archiwum w dniu 25 sierpnia 2023 15:30, jego treść może być już nieaktualnaOGŁOSZENIE
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród Przedsiębiorców - producentów makaronu, dotyczące chęci współpracy z Agencją w zakresie świadczenia kompleksowej usługi utrzymywania rezerwy strategicznej makaronu, w magazynie będącym w dyspozycji Przedsiębiorcy.
Przedmiotem utrzymywania będzie makaron świderki, tj. produkt otrzymany z surowców przemiału ziarna pszenicy i wody, z dodatkiem lub bez dodatku jaj i innych składników, odpowiednio uformowany i wysuszony, o jakości zgodnej z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji.
Przedsiębiorca wyłoniony w przetargu, z którym zostanie zawarta umowa utrzymywać będzie makaron stanowiący jego własność, zapewniając stałą gotowość jego sprzedaży, warunki magazynowania zgodnie z obowiązującymi przepisami gwarantując odpowiednią jakość utrzymywanego makaronu, a także wymagany przez Agencję poziom ilościowy.
Przedsiębiorca za wykonaną kompleksową usługę utrzymywania makaronu otrzymywać będzie od Agencji wynagrodzenie według ustalonej w trakcie postępowania zryczałtowanej stawki w zł/tonomiesiąc (plus VAT), obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.
Dopuszcza się możliwość utrzymywania makaronu w opakowaniach innych niż opakowania jednostkowe (np. worki 25 kg, 50 kg, itp.) pod warunkiem wydania makaronu na żądanie Agencji w opakowaniach jednostkowych o masie netto od 300 g do 5000 g.
Na wezwanie Agencji Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać na rzecz Agencji utrzymywany makaron, w ilości oraz w terminie wskazanym przez Agencję, w ustalonej w wyniku przetargu cenie.
I. Wymagania dla Przedsiębiorców
Przedsiębiorca świadczący na rzecz Agencji usługę utrzymywania rezerwy strategicznej makaronu powinien zapewnić w szczególności:
- wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy utrzymywania;
- wyodrębnienie ze stanów magazynowych makaronu z przeznaczeniem na rezerwy strategiczne w terminie nie dłuższym niż 14 dni od pierwszego dnia obowiązywania umowy;
- stałą gotowość sprzedaży na rzecz Agencji makaronu stanowiącego rezerwy strategiczne, utrzymywanego na podstawie zawartej umowy, z terminem nie krótszym niż 50% okresu minimalnej trwałości; w przypadku, gdy okres minimalnej trwałości makaronu jest dłuższy niż 36 miesięcy, stałą gotowość do sprzedaży na rzecz Agencji makaronu, którego okres przechowywania nie przekracza 18 miesięcy licząc od daty produkcji;
- przechowywanie rezerwy zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, oraz wymaganiami Agencji, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonym pomieszczeniu magazynowym lub wydzielonej części pomieszczenia magazynowego, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do makaronu, jego identyfikację i kontrolę;
- przechowywanie rezerw w magazynie własnym lub magazynie, do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny (magazyn wynajęty, wydzierżawiony lub w leasingu), spełniającym wymagania określone w Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady, zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami określonymi w umowie;
- zapewnienie wymaganej jakości makaronu w całym okresie utrzymywania;
- przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie informacji niejawnych i rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - Urz. UE L 119 z 4.05.2016);
- posiadanie przez cały okres obowiązywania umowy utrzymywania zabezpieczenia należytego wykonania umowy w formie gwarancji bankowej oraz ubezpieczenia produktu w zakresie wszelkich ryzyk fizycznego uszkodzenia i utraty.
II. Zasady prowadzenia postępowania przetargowego
Wybór Przedsiębiorców, z którymi Agencja zawrze umowy w przedmiocie zamówienia, nastąpi w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.
I etap postępowania przetargowego
Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z „ Warunkami przetargu” do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, iż nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:
- realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z nie wykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy;
- według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie utrzymywania makaronu będącego przedmiotem postępowania;
- uzyskali negatywną ocenę z weryfikacji w ramach tarczy antykorupcyjnej.
Warunkiem przystąpienia do przetargu będzie: wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.
Powołany w Agencji Tandem Zakupowy dokona oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w „Warunkach przetargu” i nie podlegają odrzuceniu.
II etap postępowania przetargowego
Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w „Warunkach przetargu” oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w „Warunkach przetargu”, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.
Tandem Zakupowy prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub formie pisemnej oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.
Negocjacje prowadzone będą w zakresie:
- zryczałtowanej stawki za usługę utrzymywania makaronu w złotych za tonomiesiąc (bez podatku VAT);
- ceny w zł/kg (bez podatku VAT) po jakiej Przedsiębiorca zobowiązany będzie sprzedać utrzymywany makaron w przypadku wystąpienia konieczności wydania rezerwy.
Tandem Zakupowy dokona wyboru najkorzystniejszych ofert, według kryteriów określonych w „Warunkach przetargu”.
Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zostaną zawarte umowy. Okres świadczenia usługi utrzymywania makaronu będzie wynosił 3 lata.
Warunkiem zawarcia umowy będzie wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy w formie określonej w „Warunkach przetargu”.
III. Postępowanie prowadzone będzie z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych
W związku z powyższym, istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania zaświadczenia o szkoleniu – jeżeli Przedsiębiorca nie posiada Pełnomocnika ds. Ochrony Informacji Niejawnych - można złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia w zakresie przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia i wydania zaświadczenia o odbytym szkoleniu można uzyskać na stronie internetowej Biuletyn Informacji Publicznej Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w zakładce Informacje niejawne:
IV. Złożenie oferty
Zainteresowani Przedsiębiorcy, powinni w terminie do 25 sierpnia 2023 r. złożyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych ul. Grzybowska 45, 00-844 Warszawa, lub na adres e-mail: sek_bz@rars.gov.pl wypełniony formularz (zgłoszenie) wg załączonego wzoru.
Dodatkowe informacje o postępowaniu przetargowym można uzyskać w: Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w Warszawie, ul. Grzybowska 45, tel. 22 36 09 141 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: izabela.porzelska-pyrowicz@rars.gov.pl.
Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej RARS www.rars.gov.pl w zakładce: Nasze zadania » Rezerwy żywnościowe » Dla przedsiębiorcy » Zasady udzielania zamówień
http://www.rars.gov.pl/nasze-zadania/rezerwy-zywnosciowe/przedsiebiorcy#zasady
Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy taktować jako oferty.
Załącznik nr 1 - zgłoszenie udziału w postępowaniu przetargowym (rozmiar 27.85 kB)